Neviđena okrutnost u Skoplju

Huligani pretukli beskućnika, skinuli ga i ostavili da se smrzne 

12:12, 10.01.2019.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
Mladi beskućnik iz Skoplja, Robertino (32), spašen je u zadnji čas. Njega su bez ikakvog razloga preksinoć ispod Željezničke stanice pretukli huligani, skinuli ga i ostavili da se smrzne.

Srećom, našli su ga slučajni prolaznici i pozvali Hitnu pomoć koja ga je odvezla u bolnicu. Da nije bilo njih, na temperaturi od minus 10 stepeni Robertino sigurno ne bi živ dočekao jutro.

Umotan u bijeli čaršaf, sa čarapama na nogama i medicinskim papučama, ali srećan što je živ, Robertino je u pratnji medicinskog brata juče ujutro sa Klinike za toksikologiju prebačen u punkt za beskućnike u Momin Potok u Skoplju.

"Ovaj beskućnik je imao sreće, jer je sa kolima Hitne pomoći, onako promrzao dovezen na Toksikologiju i to bos, samo u ljetnjim pantalonama i sa jednim tankim džemperom. Noć je proveo na klinici gdje su ga zbrinuli. Mi smo ga, okrepljenog i umotanog u bijeli čaršaf preuzeli jutros i smjestili u punkt za beskućnike u Momin Potok. Sreća je što se na ovim niskim temperaturama nije smrzao. Odmah smo mu dali topao čaj, hranu i lijekove, rekla je za skopski portal plusinfo.mk. Dragana Lazarevska, kooridnator ovog punkta.

Robertino nije ni sanjao da će preko noći postati beskućnik, ali tužna sudbina se poigrala sa njim, pa je unazad pola godine njegov dom bio beton ipod Željezničke stanice u Skoplju.

"Ispričao nam je da su njegovi roditelji prije šest mjeseci prodali kuću i ubrzo umrli. Njegov brat i sestra su u Njemačkoj, ali oni vode računa samo o sebi i finansijski mu nisu pomagali. Kada smo ga upitali zašto se ranije nije javio u punkt, odgovorio nam je da nije ni znao da postojimo, a da je i znao, rekao je da bi ga bilo sramota da dođe. Sinoć su ga pretukli neki nasilnici i uzeli mu cipele. Sada je u punktu. Dali smo mu i odjeću i nadamo se da će ostati kod nas bar preko zime, rekla je Dragana Lazarevska.

Vršilac dužnosti direktora Klinike za toksikologiju, dr. Niko Bećarovski objašnjava da je beskućnik kod njih bio prebačen sa Kardiologije.

"Kolege su ga tamo pregledali, ali pošto kod njih nije bilo mesta, uputili su ga kod nas, gdje je samo prenoćio. Lijekove je već bio dobio, a naš personal ga je okrepio sa hranom i čajevima i jutros je prebačen u punkt za beskućnike, kaže dr. Bećarovski.