Ispunili uslove

Hrvatskoj zeleno svjetlo za Šengen?

12:41, 27.07.2019.
Izvor: Srna
Hrvatska je ispunila sve tehničke uslove za pristup šengenskom prostoru, saznaje "Večernji list" iz diplomatskih izvora.

Iz Evropske komisije u Zagreb su stigle neslužbene informacije da će evaluacija i posljednjeg od osam poglavlja šengenske pravne tekovine "proći u redu". 

"Večernji list" piše da se službena potvrda o ispunjavanju uslova očekuje u prvoj polovini septembra. 

Isti izvor navodi da će Šengen biti jedna od tema sastanaka hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen, koja u utorak, 30. jula, dolazi u Zagreb u okviru prve mini turneje. 

Za zvanični ulazak Hrvatske u Šengen potrebno da je odluku odobri Savjet EU, odnosno sve njene članice. 

"Večernji list" piše da bi Hrvatskoj u tom smislu problem mogla da predstavlja Slovenija, iz koje su u više navrata najavljivali da će ovo pitanje vezati uz hrvatsko prihvatanje i primjenu arbitražne odluke o granici na moru u Piranskom zalivu. 

Put do Šengena nije završen ni nakon "zelenog svjetla" Komisije, čemu najbolje mogu da svjedoče Rumunija i Bugarska, koje su zadovoljile kriterijume, ali ih politika drži izvan Šengena. 

Ulazak Hrvatske u Šengen jedan je od prioriteta spoljne politike te zemlje na kojem se paralelno radi na političkom i tehničkom nivou. 

Plenković je postavio cilj da Hrvatska u Šengenski prostor uđe do 2020. godine, odnosno do hrvatskog predsjedavanja EU.