Brane "Za dom spremni"

Hrvatskim ratnim veteranima ustaški pozdrav regularan

  • 20.08.2019. 12:41

Zbor udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica odbacio je sudsku presudu o nezakonitosti ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Nakon odluke suda da muzičara Marija Rosu proglasi krivim i osudi na novčanu kaznu, jer je pjevao pjesmu "Bojna Čavoglave" u kojoj se navodi ustaški pozdrav, hrvatski "branitelji" su saopštili da im ovakva presuda i, kako navode, neprekidno tendenciozno povezivanje simbola rata devedesetih sa onim iz Drugog svjetskog rata, stvara "nemir, neraspoloženje i uznemirenost". 

Ovakvim "političkim presudama" krše se zakoni Republike Hrvatske, tvrdi Zbor udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica, koji smatra da je pozdrav HOS-a "Za dom spremni" regularan. 

Hrvatski ratni veterani smatraju da se presudama koje zabranjuju ustaški pozdrav napada "moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske", prenosi portal "Narod.hr". 

"Marko Perković Tompson (autor pjesme "Čavoglave") nije samo učestvovao kao vojnik u `Domovinskom ratu`, već je odbrani doprinio i svojom pjesmom", navode hrvatski "branitelji". 

Viši prekšajni sud je obrazložio da je "pozdrav u oblicima `Za dom` i `Za dom spremni`, bez obzira na izvorno hrvatsko književno i poetsko značenje... korišten kao službeni pozdrav ustaškog pokreta Nezavisne Države Hrvatske koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog ili etničkog identiteta".