Hrvatski zvaničnici neusaglašeni o popuštanju mjera

  • 27.05.2021. 13:04

U Hrvatskoj od ponoći stupaju na snagu ublažene mjere za sprječavanje širenja virusa korona o čemu predsjednik i premijer imaju različita mišljenja.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, naime, smatra da je riječ o političkoj odluci donijetoj uoči drugog kruga lokalnih izbora u nedjelju, što premijer Andrej Plenković negira.

Milanović upozorava da mjere nemaju smisla ako se ne prati stanje onih koji su vakcinisani.

- Po meni odluka da se sve zajedno relaksira, uz neka ograničenja, u nekim zatvorenim prostorima, čisto predostrožnosti radi je čista politička odluka - rekao je on.

Sa njegovim mišljenjem se ne slaže premijer.

- Ako je to politički potez koji će uticati na izbore, mislim da su to kreativni komentari. Mislim da to nema veze s izborima, nego realnim tokom epidemije, kao i dosad - rekao je Plenković.

Inače, među novim mjerama je da će ugostiteljski objekti raditi i u zatvorenom prostoru, a njihovo radovno vrijeme, kao i rad pekara, prodaja alkoholnih pića i rad kazina produžen je do 23 časa.

Ukinuta je mjera o ograničenom broju prisutnih na sahranama, ali je zabranjeno izjavljivanje saučešća.

Na svadbi može biti do 120 zvanica, a veselje može da traje najduže do 23 časa, dok su organizatori obavezni da vode računa da li su svi gosti vakcinisani, testirani ili su preležali virus korona.

U restoranima se moraju poštovati uobičajne epidemiološke preporuke, a za održavanje svadbi, poslovnih susreta i koncerta postoje tri uslova - vakcinacija, PCR test i dokaz da je osoba prebonjela virus korona. Noćni kubovi do daljnjeg ostaju zatvoreni.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.