Zoran Erceg

Hrvatski ratni veteran osudio ustašku ploču u centru Zadra

  • 12.11.2019. 10:55

Zoran Erceg, nekadašnji hrvatski branitelj, a danas ratni veteran na Facebook stranici hrvatskih ratnih veterana "Dosta je, ja se vas ne bojim" osudio je ustašku ploču koja 20 godina stoji u centru Zadra.

On je to uradio u vrijeme kada HDZ osuđuje spomen ploču generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu.

Erceg je u razgovoru za "Zadar News" kazao je kako ustaška ploča mora pod hitno biti uklonjena, odnosno kako ista nikad nije smjela biti postavljena na javnu površinu.

"Mnogi hrvatski mediji i hrvatska javnost osudili su oživljavanje sjećanja na ubicu i zločinca koji je razarao Vukovar", kaže Erceg i dodaje: "Meni je zanimljiv fenomen koji je zadnjih 30 godina stalno pojavljuje u Hrvatskoj. Osuđujemo susjeda, izgled migranta ili neko ponašanje Srbije, bez problema i kompletnu osobu koja nam u nekom trenutku ne odgovara iz bilo kojeg razloga. Kad neko ne ispunjava naša očekivanja ili se ne ponaša onako kako bismo mi htjeli", spremni smo ga vrlo lako i vrlo brzo osuditi. Hrvati se vole predstavljati kao veliki vjernici, sljedbenici Isusovog učenja pa zato volim podsjetiti: "Ni mi sami ne ispunjavamo Božje standarde, Bog nas ipak ljubi i prihvaća onakvima kakvi jesmo - grešnici."

Erceg kaže da se nekima u Hrvatskoj smeta trun u tuđem - srpskom oku, a ne smeta im balvan u vlastitom oku tj. redovno obilježavanje nacističkih ideja, događanja i nacističke politike po svim krajevima Hrvatske.

"Zaista je zanimljivo zašto mi reagujemo na obilježavanje raznih četničkih događanja u Srbiji ili Bosni i Hercegovini ako to isto mi radimo samo s ustaškim predznakom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", rekao je Erceg.

Ističe da se u centru Zadra, pred zgradom Državne uprave,nalazi se dvadesetak godina ustaška ploča s ustaškim grbom kojom se odaje počast "hrvatskom vitezu i ustaškom sinu Rajko Lozi" koji je poginuo 1991. godine za "NEZAVISNU DRŽAVU HRVATSKU".

"Kada sudimo drugima imamo veliki problem sa samopravednošću koja donosi u naše živote sljepilo i zato ne vidimo balvan u našem oku. Oni koji osuđuju druge ne samo da su usmjereni prekritički, već su i licemjerni. Mnogim današnjim samozvanim braniteljima ne smetaju broji zločini, silovanja i razbojstva koje su činili pripadnici hrvatske vojske", kaže Erceg.

Pita se zašto ne smetaju nezamisliva zvjerska mučenja kao što je gađanje noževima ratnog zarobljenika koji je zavezan između dva stabla, a nakon što je izboden brojnim ubodima, još uvijek živog su ga zapalili.

"Ti i takvi zločinci bili su baš danas na svetoj misi nakon koje su otvorili spomen sobu kako bi obilježili 27 godina od osnivanja 9. gardijske brigade, samozvanih 'slavnih Vukova'. Mene je kao hrvatskog ratnog veterana danas sramota jer su ti hrvatski zločinci bili u istoj vojsci s nama koji smo časno branili Republiku Hrvatsku za čiju slobodu smo bili voljni život dati", rekao je Erceg i dodao: "Ne samo ja već i brojni drugi hrvatski veterani imamo potrebu distancirati se od svih onih koji imaju potrebu i danas se nazivati hrvatskim braniteljima želeći tako opravdati svoju sklonost nacizmu i nemjerljivu gramzivost u stjecanju privilegija a sve na štetu hrvatskih radnika i seljaka."

Ercega kaže i da hrvatski ratni veterani smatraju svojom obavezom čistiti prljavštinu u svojoj kući nadajući se da će i u Republici Srbiji biti časnih i hrabrih ljudi koji će započeti s čišćenjem prljavštine u njihovoj kući.

"Ako želimo sačuvati dostojanstvo i vjerodostojnost čistimo prvo ispred svog praga umjesto da gleda u susjedovo dvorište", kazao je Erceg.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.