Proslava u Kninu

Hrvatski političari veličaju zločine nad Srbima

  • 05.08.2018. 12:06

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Kninu da je akcija "Oluja" bila "veličanstvena pobjeda, a da je "potpuni poraz agresor doživio u daljim vojnim operacijama u BiH".

Kitarovićeva je istakla da su time "stvoreni preduslovi za postizanje mira koji i danas žive". 

Ona je na centraloj manifestaciji povodom akcija "Oluja", koja se u Hrvatskoj obilježava kao "dan pobjede i domovinske zahvalnosti", poručila da se "domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti". 

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je pred okupljenima da je "strateška promjena odnosa snaga koju je donijela `Oluja` omogućila slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH, a na kraju i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH". 

On je naveo da je "Oluja" za nekoliko dana gotovo potpuno "poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u avgustu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića". 

"Zahvaljujući `Oluji` hrvatsko vođstvo je uz pomoć UN kasnije i uz mnogo snažniji položaj osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija", rekao je Plenković. 

On je ocijenio da je "Hrvatska bila velika u pobjedi, pa je još 1996. godine pružila ruku pomirenja kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom", te dodao kako "nespremnost nekih da se suoče s prošlošću" samo odgađa istinsko pomirenje. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da su "hrvatski branitelji promijenili strateške odnose snaga, okončali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, te je osnažili i pozicionirali na karti svijeta". 

Ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević rekao je da je "domovinski rat nešto najbolje". "Mi rat nismo započeli, mi smo se branili i poslije oslobodili Hrvatsku. `Oluja` je kruna svih pobjeda u domovinskom ratu. Domovinski rat je nešto najbolje", rekao je Krstičević u Kninu. 

Predstavnici srpske nacionalne manjine sinoć su u Mokrom Polju kod Knina, povodom 23 godine od stradanja u "Oluji" položili cvijeće na spomen-obilježje za devetoro civilnih žrtava u tom mjestu, a prethodno je služen parastor. 

Predstavnik Srpskog narodnog vijeća Aneta Lalić rekla je da "zločini nisu bili slučajni", te da se o njima još ćuti. 

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić napomenuo da je srpski narod prije 23 godine bio primoran da ode sa svojih ognjišta, te da smatra da je konačno došlo vrijeme da se pronađu i kazne počinioci zločina. 

Prema podacima Komesarijata za izbjeglice Srbije, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali. 

Akcija je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.