Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar citirao Stepinca

  • 10.02.2020. 08:06

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman citirao je Alojzija Stepinca, kardinala hrvatske katoličke crkve u vrijeme nacističke NDH.

Hrvatski ministar je istakao da treba biti zahvalan na ljudima kao što je Stepinac.

Grlić Radman je to rekao na obilježavanju 50.godišnjice hrvatske katoličke misije u njemačkom gradu Koblencu, a citirao je govor Stepinca u zagrebačkoj katedrali u oktobru 1942. godine, prenosi Hina.

"Svaki narod i svaka rasa imaju pravo na život dostojan čovjeka i na postupak dostojan čovjeka. Svi oni bez razlike, bili pripadnici ciganske rase ili koje druge, bili crnci ili uglađeni Evropejci, bili omraženi Jevreji ili ponosni arijci imaju jednako pravo da govore: Oče naš koji jesi na nebesima! A ako je Bog svima podijelio to pravo, koja ga ljudska vlast može negirati?", ponovio je hrvatski ministar Stepinčeve riječi.

Grlić Radman je rekao da je govor Stepinca "impresivno svjedočanstvo vjere iz najmračnijih dana 20. vijeka i da zato treba biti zahvalan na ljudima poput Stepinca.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je u subotu u Koblencu otkrivena bista Stepinca na trgu ispred crkve svetog Franje u tom gradu.

Proces kanonizacije Stepinca čeka svoj epilog tri godine nakon završetka rada Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne crkve, čiji predstavnici su se nakon niza susreta jedino složili da se o Stepinčevoj istorijskoj ulozi ne slažu.

Mješovita komisija SPC istakla je učešće Stepinca u stvaranju fašističke NDH, o tome da je bio obaviješten o sistematskom progonu, masovnim ubistvima i pokatoličenju Srba.

Mješovita komisija je 2016. i 2017. održala šest sesija i analizirala sve dijelove Stepinčeve sporne biografije, a Srbija je tokom tih sesija iznela raspoložive dokaze o hrvatskom kardinalu, navela je Hina.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)