Oglasili se iz BHANSA

Hrvatski migovi presreli izraelski avion

  • 20.07.2019. 14:00

Presretnuti izraelski avion koji je iz pravca Bosne i Hercegovine ušao u hrvatski vazdušni prostor, s namjerom preleta prema Italiji, bio je izvan zone odgovornosti Centra oblasne kontrole leta BiH (BHACC), potvrđeno je iz Agencije za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju (BHANSA) za Fenu.

"Izraelski avion oznake 4XCPX TAMAR AVIATION-a tipa GLF 4 je 19. jula 2019. godine, u 8.26 po lokalnom vremenu, na letu iz Tel Aviva za Cirih iz smjera vazdušnog prostora Crne Gore ušao u vazdušni prostor Bosne i Hercegovine. Navedeni avion je imao uredno popunjeni i prihvaćeni plan leta", navode iz BHANSA.

Avion je, prema njihovim navodima, letio na visini od 40.000 stopa, odnosno nešto više od 12.000 metara te je samim time bio u nadležnosti regionalnih oblasnih kontrola leta Beograd i Zagreb koje su po trenutno važećim sporazumima nadležne za pružanje usluga kontrole letenja u vazdušnom prostoru BiH na visinama iznad 32.500 stopa, odnosno iznad 10.000 m.

"Dakle, navedeni let je bio izvan zone odgovornosti Centra oblasne kontrole leta BiH (BHACC). Avion je napustio vazdušni prostor BiH u 06.49 UTC odnosno 8.49 po lokalnom vremenu" ističu iz BHANSA.

Prema dostupnim informacijama BHANSA, avio je izgubio radiovezu s nadležnom oblasnom kontrolom leta Zagreb, zbog čega je zatraženo i provedeno presretanje aviona od Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u vazdušnom prostoru Republike Hrvatske.

"Riječ je o uobičajenom postupku u ovakvim situacijama. Napominjemo da prilikom presretanja niti u jednom trenutku nije došlo do narušavanja vazdušnog prostora Bosne i Hercegovine od strane vojnih aviona Republike Hrvatske" ističu iz BHANSA.

BiH je od 2014. godine u procesu preuzimanja odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi iznad svog teritorija. Tada je preuzela kontrolu nad prostorom do 10.000 metara nadmorske visine, dok su uslugu i kontrolu bosanskohercegovačkog prostora iznad ove nadmorske visine, nastavili pružati provajderi susjednih država i shodno tome ubirali prihode.

Prema najavama iz BHANSA, potpuno preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnoh plovidbi u cjelokupnom vazdušnom prostoru BiH planirano je za 5. decembar ove godine, čime će ovaj iznimno zahtjevan i dugotrajan proces biti uspješnoj okončan.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм