Ivo Goldštajn

Hrvatski istoričar: Postoje nagovještaji ko stoji iza tekst u Džeruzalem postu

  • Извор: СРНА
  • 26.08.2021. 14:14

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn izjavio da pitanja koja tobožnji David Goldman postavlja u povučenom tekstu u "Džeruzalem postu" i tekst koji on potpisuje predstavljaju teme koje hrvatski revizionisti nameću kad pokušavaju nešto reći o Jasenovcu i postoje snažne indicije da je riječ o krugu koji je povezan s istoričarkom Blankom Matković.

Goldštajn je istakao je autor teksta navodno Australijanac, ali niko u australijskoj jevrejskoj zajednici ne zna za njega.

"Na njegovom vebsajtu nema adrese, nema imejla, nema telefona tog centra. Niko nikad tog čovjeka nije vidio ni uživo niti na internetu (u ovih posljednjih godinu i po dana, od početka pandemije). Uostalom, ta stranica s Goldmanom postoji tek od proljeća 2020. godine. Dakle, 99,9 odsto je izmišljen profil. Igor Vukić i Blanka Matković su očigledno naslutili da će taj profil biti raskrinkan, te su u svojim izjavama prošle sedmice sugerisali da je riječ o lažnjaku", rekao je Goldštajn za hrvatski portal "Index".

Goldštajn je istakao da se "Džeruzalem postu", koji se izvinio, dogodio redakcijski previd.

"Bilo je doba godišnjih odmora, u uredništvu je manje ljudi, dogodio se i vikend, trebalo je popuniti rubriku koja se zove "Opinions editor", nešto kao u nas "Pisma čitalaca". Osoba nadležna za rubriku koja je zaprimila tekst vidjela je da piše Holokaust, antisemitizam, pustila ga je, a kad su odgovorne osobe sutradan došle na posao, uhvatile su se za glavu. Ta osoba više ne radi taj posao. Meni se ubrzo javio glavni urednik Jakov Kac, pa smo dogovorili da napišem članak, a uredništvo se izvinilo i jasno reklo da je Goldmanov članak revizionistički. To je sve što je i trebalo napraviti", rekao je Goldštajn.

Donja Gradina je nepobitan dokaz ustaškog zločina genocida koji se dogodio za vrijeme NDH jer je samo na tom stratištu na najmonstruoznije načine ubijeno oko 366.000 logoraša, dok je broj žrtava sistema Koncentracionog logora Jasenovac 700.000, izjavila je Srni danas direktor Javne ustanove "Spomen-područje Donja Gradina" Tanja Tuleković.

Reagujući na tekst koji je nedavno objavio list "Džeruzalem post", Tulekovićeva je naglasila da o tome svjedoči devet grobnih polja sa svojih 105 masovnih grobnica.


Povezana vijest:

Srpski istoričar: Uredniku "Džeruzalem posta" sam rekao da je tekst o Jasenovcu svinjarija

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина