Zagreb

Hrvatski desničari traže uslovljavanje Beograda

  • 18.01.2019. 16:12

Poslanik konzervativne organizacije HRAST Hrvoje Zekanović i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić traže da Hrvatska uslovljava Srbiju pri njenoj kandidaturi za EU.

Zekanović smatra da bi Srbija za ulazak u EU morala da, kako navodi, prizna "srbočetničku agresiju" i plati ratnu odštetu Hrvatskoj.

On podsjeća da je Slovenija u pregovorima Hrvatske za pristupanje EU blokirala devet poglavlja zbog spora oko Savudrijske vale, a riječ je o prijateljskoj zemlji, dok je Srbija zemlja sa kojom je Hrvatska ratovala.

"Veoma mi je žao što premijer Andrej Plenković sa simpatijama govori o Srbiji, a sa velikim animozitetom o Sloveniji", navodi Zekanović.

On ocjenjuje da je uslovljavanje Srbije pri ulasku u EU jedina šansa, inače Hrvatska nikada neće moći da riješi otvorene sporove sa Srbijom.

Tomašićeva, nekadašnja "pravašica", a sada evroposlanik u Strazburu, smatra da u EU i Evropskom parlamentu nije dovoljno razgovarano o onome što se dešavalo u bivšoj Јugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog vijeka jer, kako kaže, dobar dio poslanika "misli da je riječ o građanskom ratu".

"Svi naši koji idu da pregovaraju to čine sa figama u džepu ili se boje direktno da kažu da su Srbi napali Hrvatsku", tvrdi ona.

I Tomašićevoj i Zekanoviću smetaju odlasci lidera Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca u Beograd i nazivaju ga, kao i drugi desničari, "ekspoziturom srbijanske politike".

Međunarodni sud pravde u Hagu svojevremeno je odbacio tužbu Hrvatske, prema kojoj je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, pa se taj termin koristi isključivo u hrvatskim sudovima.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.