Vladajuća većina odlučila

Hrvatska uvodi kazne za nepoštovanje mjera o kovid propusnicama

  • Извор: Индекс
  • 23.11.2021. 16:00

U Hrvatskoj je vladajuća većina na sastanku odlučila da za nepoštovanje mjera o kovid propusnicama kazne budu od 3.000 do 6.000 evra.

Ministar zdravlja u Hrvatskoj Vili Beroš poručio je građanima da prime treću dozu vakcine.

"Molim sve naše sugrađane, posebno starije, da shvate važnost vakcinacije. Uz pridržavanje protivepidemioloških mjera to je put za izlazak iz epidemije", rekao je Beroš.

Takođe je dodao da građani ne treba da izbjegavaju testiranje, kao ni mjere koje su donijete i vakcinaciju, a da nakon toga traže pomoć od preopterećenog zdravstvenog sistema.

"Misli na sebe, zarazi druge"

Podsjećajući na antivakserske proteste koji su održani u subotu, Beroš je izjavio "Izgleda da smo iznjedrili novi moto na subotnjim protestima 'Misli na sebe, ugrozi druge! Misli na sebe, zarazi druge!'"

Ali takođe smatra da nisu svi ljudi na protestima ravnozemljaši i da tu ima dosta izmanipulisanih ljudi, koji naprosto treba da veruju struci i ljekarima, jer oni spasavaju živote, kao što su to činili i do sada.

"Vakcinisani se manje zaražavaju i manje umiru. Ovo je apel svih stručnjaka, vjerujte struci, a ne nekim lažnim prorocima", zaključio je Beroš.

Novi zakon o kovid propusnicama

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je da je na sastanku odlučeno o sankcijama koje će se sprovoditi za nepoštovanje mjera.

Definisano je javno-pravno telo koje je dužno da sprovodi mjeru o posjedovanju kovid propusnica. Na taj način su obuhvaćena sva tijela i definisana je odgovorna osoba.

Odgovorne osobe koje ne poštuju odredbe o kovid propusnicama dobiće kaznu od 30.000 do 50.000 kuna, što je oko 3.000 do 6.000 evra, prenosi "Index.hr".

Тагови: