Hrvatska turistička zajednica tužila britanskog novinara: Poigrao im se sa sloganom

  • 12.04.2021. 18:03

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) podigla je dvije tužbe protiv britanskog novinara i blogera Pola Bredberija i od njega traže odštetu od oko 13.200 evra.

Bredberi, koji od 2003. godine živi u Hrvatskoj, je pokretač portala Total Croatia News i jedan od najboljih poznavalaca stanja u hrvatskom turizmu.

Nerijetko kritikuje rad HTZ-a, pa tako ljude koji bi trebalp da promovišu hrvatski turizam nazvao "kraljevima slučajnog turizma", a u velikom intervjuu za portal Index 2019. Bredberi je tvrdio da da bi u Hrvatsku došlo isto toliko turista koliko inače dolazi i da se HTZ sutra ukine.

Prva tužba odnosi se na izjave koje je Bredberi dao ovom portalu objavljenom pod naslovom "Fijasko: Hvalimo se da smo korona free zona, a strani turisti o tome nemaju pojma", prenosi Tanjug.

Druga tužba protiv novinara je podnijeta zbog satiričnog internet mima objavljenog na Fejsbuk nalogu.

Bredberi se, naime, poigrao HTZ-ovim sloganom "Croatia, full of life", pri čemu je reč "life" zamijenio riječju "uhljebs".

Uhljeb je inače nova riječ u hrvatskom jeziku i odnosi se uglavnom na one koji plate primaju iz državnog budžeta za posao na kojem nije stvorena dodata vrijednost.

Zanimljivo je, piše Index, da se u Bredberievom mimu ne spominje HTZ, ali ih to, kažu, nije spriječilo da podigne još jednu tužbu protiv novinara i za to traže takođe odštetu.

To je bila satira, koju sam objavio bez komentara. Ako se ljudi prepoznaju u mimu, to nije moja greška - rekao je Bradberi za Index, prenosi Tanjug.

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.