Reagovala Alijansa

Hrvatska slučajno objavila tajne mape NATO-a

21:27, 25.07.2019.
Izvor: n1info.com
Hrvatsko ministarstvo odbrane je, izgleda, slučajno objavilo tajne mape NATO-a u Avganistanu.

Skandal se, prema pisanju hrvatskih medija, desio usred konferencije za medije na kojoj je saopšteno da su hrvatski vojnici bili mete terorističkog napada u Kabulu.

Portparolka misije NATO-a u Avganistanu kontaktirala je televiziju "N1", nakon što je hrvatsko ministarstvo na konferenciji za novinare objavilo povjerljivu informaciju koja je potom objavljena u svim medijima.

Nakon što je ministar Damir Krstičević na konferenciji za novinare rekao da su u terorističkom napadu ranjena trojica hrvatskih vojnika, tokom koje je pokazao i kartu lokacije napada, u četvrtak je "N1" televiziju kontaktirala zvaničnica NATO-a Debra Ričardson, sa molbom da se ukloni karta na kojoj je bila ucrtana ruta kretanja napadnutog automobila, jer se radi o ugrožavanju bezbjednosti i objavi povjerljivih podataka.

"Objavljena fotografija vezana za tu priču je povjerljiva i nikad nije smjela da bude puštena u javnost", rekla je Ričardsonova, dodajući da objava fotografije "ugrožava bezbjednost koalicionih snaga u Kabulu".

Ričardsonova je, na pitanje da li je kontaktirala i hrvatsko ministarstvo, odgovorila: "Vjerujem da ih NATO kontaktira".

Oglasio se i ministar Krstičević.

"Ne znam odakle vam ta informacija, sve što je Hrvatska objavila je bilo potrebno i ništa nismo objavili što je bilo nepotrebno i ništa nismo prekršili, vodili smo računa o bezbjednosti i vodili smo računa da ljudi u Hrvatskoj budu informisani, da hrvatska javnost bude informisana", rekao je Krstičević.