Falsifikovani dokumenti

Hrvatska raj za srpske kriminalce: Od Đinđićevih ubica, pa nadalje

  • 28.11.2019. 18:28

Od atentatora i nekada neprikosnovenih vladara podzemlja pa do plaćenih ubica, nabavljali su hrvatske dokumente ili se ležerno skrivali po Hrvatskoj.

Uvelikoj policijskoj akciji u srijedu uhapšeno je 30 ljudi širom Hrvatske, među kojima i policajci. Sumnja se da su uhićeni sudjelovali u nabavi putovnica i drugih dokumenta koje su po narudžbi prodavali pripadnicima srpskog Zemunskog klana, ali i, navodno, dvjema zaraćenim crnogorskim klanovima - Škaljarima i Kavčanima.

Ovo nije prva poveznica pripadnika ozloglašenih klanova sa Hrvatskom.

Pripadnika Zemunskog klana Josipa Golomejića zvanog Šiptar zadarski policajci zaustavili su prije nekih godinu dana. Vozio je Audi A-8 zadarske registracije pun evra i kuna. Bilo im je sumnjivo pa su ga uhapsili i uzeli  mu novac. Po nalogu suca istrage Županijskog suda u Zadru pretražili su mu auto i  apartman u Privlaci.

- Pri čemu smo pronašli i oduzeli ukupno 232 grama droge kokain, razvaganog, odnosno  raspizanog i vakumiranog u omote od po 20, 30 i 50 grama ili popularno u narko svijetu zvanih 'komada'. Pronašli smo i oduzeli i mašinu izraelske proizvodnje s više od sto komada municije i pištolj sa mecima u cijevi. Takođe, smo oduzeli više komunikacijskih uređaja među kojima i uređaj za zaštićenu komunikaciju kakve koriste osobe iz vrha kriminalnog svijeta - rekao je Bore Mršić, voditelj krima zadarske policije. Policajci kažu da je droga bila namijenjena preprodavačima i konzumentima na zadarskom području, a na uličnom narko-tržištu njena vrijednosti je više od 250.000 kuna. 53-godišnjak je stoga priveden pritvorskom čuvaru, a Opštinskom državnom tužiocu u Zadru protiv njega je podnesena krivična prijava zbog  neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Zadarska policija "zapečatila je i zatvorila" još jedan dilerski obrt, koji je dobro poslovao u preprodaji kokaina - pohvalio se Bore Mršić.

Josip Golomejić Šiptar u Srbiji je odležao 17 godina zatvora zbog ubistva policajca Prvoslava Obradovića u jesen 1998. godine u Železniku. Prema pisanju srpskih Novosti, Šiptara su tražili zato što se nije odazvao na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilanja heroina. Otkriveno je da se skriva u kući i trojica inspektora su ga došla privesti. Njegova supruga im je odvlačila pažnju dok je on bježao na sprat kuće. Iskočio je kroz prozor, a otprilike u to vrijeme je u dvorište ušao Obradović uz povike: "Stoj, policija!". Golomejić je zapucao i smrtno ranio policajca. Kasnije je utvrđeno da je iste noći napustio zemlju i jedno vrijeme se skrivao u Hrvatskoj. Uhapšen je na slovensko-austrijskoj granici krajem 1999. godine pri pokušaju bijega u Austriju. Izručen je Srbiji gdje je i odslužio kaznu.

Još jednom se tako dokazalo da je Hrvatska idealno utočište najgorih srpskih kriminalaca. Sjetimo se samo dvojca Simović-Kalinić koji se godinama skrivao na zagrebačkom Laništu nakon što su sudjelovali u atentatu na srpskog premijera Zorana Đinđića. Kalinić je čak koristio hrvatske dokumente na imena Drago Cesar i Milivoj Mandić. Njihov kraj počeo je nakon što je Miloš Simović otkrio da Sretko Kalinić ima aferu s njegovom suprugom Bojanom. Ondašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ispričao je kako je Bojana kao kurir s lažnim dokumentima dolazila u Zagreb i donosila im novac. Simović je doznao da ga je prevarila s Kalinićem.  Kalinić i Simović roštiljali su u zagrebačkom Rakitju, napili se i posvađali zbog žene, a Simović je zatim s dva hica ranio Kalinića i dao se u bijeg. Kasnije ga je uhvatila srpska policija gdje je trenutno na izležavanju višegodišnje zatvorske kazne. Kalinić je također izručen, a bio je to prvi slučaj da je Hrvatska izručila svog državljanina drugoj državi.

Osim što su se redovno skrivali po Hrvatskoj, srpski kriminalci su obožavali i hrvatske pasoše. Kako je Express već ranije pisao, Milorad Ulemek Legija koji je 2003. učestvovao u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića, koristio je putovnicu Republike Hrvatske na ime Vlado Vukmanović. Bila je riječ o jednom od pasoša koje su nešto prije toga "nestale" iz konzulata Hrvatske u Mostaru, zbog čega se pravosuđe Hrvatske od 2013. pozabavilo odgovornima za to jedno od gorih sramoćenja Republike Hrvatske.

Među onima koji su koristili hrvatske pasoše, otkrilo se i to, bio je navodni vođa novog "Zemunskog klana" Luka Bojković, te njegovi najbliži pajdaši Vladimir Milisavljević i Siniša Petrić. Bojović je imao zapravo originalni hrvatski pasoš sa svojom fotografijom i lažnim identitetom na ime Marijana Barišića koji je nestao u Blajburgu 2008. Sva trojica skrivala su se u Španiji. U Hrvatskoj je prije nekoliko godina otkriveno da se među ljubiteljima hrvatskih dokumenata našao i Darko Šarić optužen za krijumčarenje tona kokaina iz Južne Amerike. Sve ovo pobrojano tek je manji dio ogromnog broja srpskih kriminalaca koji se na ovaj ili onaj način skrivaju u Hrvatskoj i jedan od mnogih pokazatelja da kriminal, zaista, ne poznaje granice.

Pročitajte još:

Plač odjekuje gradom: Umjesto na svadbu, Raminu snaju voze na sahranu

Vjerenica Raminog sina poginula u zemljotresu

Dječak (16) teško povrijeđen na času fizičkog: Ima frakturu lobanje, ljekari mu se bore za život

Vozač iz BiH prevozio migrante u Sloveniji i izazvao sudar, dvoje mrtvih

Sa pet vozila prepriječili put kombiju za prevoz novca, pa ga opljačkali

U zemljotresu najviše stradala kuća Zdravka Čolića

Severina više neće živjeti sa sinom: Starateljstvo dobio Milan

Muškarac (50) se objesio u porodičnoj kući

Popović plaćao Severini 2.000 evra alimentaciju, a ovoliko sad ona plaća njemu