Protjeraju ih 40-50 dnevno u BiH

Hrvatska policija tuče migrante drvenim motkama

17:15, 24.07.2019.
Izvor: Index.hr
Švajcarska javna televizija objavila je još jedan veliki 10-minutni prilog o postupanju hrvatske policije prema migrantima, ali i odgovornosti švajcarskih vlasti za to što Švajcarska kao članica šengenske zone i potpisnica Dablinskog protokola profitira od nezakonite i nasilne politike pushbacka koju provode hrvatski vlasti.

Autori priloga su Nicole Vögele i Georg Häuser. Ona je novinarka koja je već napravila prilog koji je dokazao da hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante preko zelene granice u BiH, dok je on vodio intervju s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, u kojem je ona priznala da Hrvatska provodi politiku pushbacka te tako krši međunarodne konvencije i hrvatske zakone.

U prilogu su prikazane nove snimke s hrvatsko-bosanske granice i razgovori sa svjedocima iz Velike Kladuše koji tvrde da hrvatska policija ponekad i autobusima dovodi migrante do granice s BiH i onda ih nasilno tjera da napuste Hrvatsku, što je sve protivzakonito. Čovjek koji živi blizu zelene granice s Hrvatskom za SRF je ispričao kako često čuje i pucnjeve i da je više puta svjedočio tome da hrvatska policija protjeruje migrante u BiH.

Prema procjenama svjedoka na terenu, Hrvatska dnevno na ilegalan način u BiH protjera u prosjeku 40-50 ljudi, kršeći tako njihova ljudska prava.

SRF je razgovarao i s nekoliko migranata koji su upravo protjerani iz Hrvatske u BiH, dočekujući ih na šumskom putu koji vodi preko zelene granice. Njihova su svjedočenja zastrašujuća. Govore o tome kako su ih maskirani hrvatski policajci tukli i to motkama i očišćenim granama s drveća. Pokazali su i svježe povrede na svojim nogama i naročito leđima, koja hrvatska policija posebno voli udarati.