Hjumen rajts voč

Hrvatska mora prestati sa nasilnim protjerivanjem migranata

21:11, 15.07.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Hrvatska treba smjesta da prestane sa protivzakonitim protjerivanjem u BiH migranata i tražilaca azila, što se u pojedinim slučajevima vrši i upotrebom sile, navodi se u otvorenom pismu koje je organizacija "Hjumen rajts voč" uputila hrvatskom predsjedniku Kolindi Grabar Kitarović.

"Hjumen rajts voč" i druge nevladine i međuvladine organizacije, uključujući Agenciju UN za izbjeglice (UNHCR= i Savjet Evrope, redovno su izražavale zabrinutost zbog nasilja hrvatskih graničnih službenika na granici Hrvatske i BiH. 

U otvorenom pismu, koje je objavljeno na internet stranici organizacije, navodi se da je Kitarovićeva tokom nedavnog intervjua za švajcarsku televiziju SRF priznala da hrvatska granična policija od 9. jula protivzakonito protjeruje migrante, što je suprotno od ranijih izjava hrvatskih službenika, koji su odbacivali optužbe o nasilju prema migrantima. 

Iz organizacije su poručili da priznanje Kitarovićeve odgovara saznanjima "Hjuman rajts voča", UNHCR-a i drugih organizacija. 

"Zagreb mora da prestane sa protivzakonitim potiskivanjem i nasiljem prema migrantima na hrvatskim granicama. Hrvatski granični službenici maltretirali su stotine, možda i hiljade migranata i azilanata, koji zaslužuju obeštećenje i pravdu", izjavila je istražilac "Hjumen rajts voča" za Balkan i istočnu EU Lidija Gal. 

"Hjumen rajts voč" je u decembru prošle godine objavila izvještaj o tome kako hrvatski granični službenici privode migrante na teritoriji Hrvatske i šalju ih nazad u BiH, te da u pojedinim slučajevima to rade uz upotrebu sile. 

Organizacija je tada skrenula pažnju da se hrvatski službenici u pojedinim slučajevima nasilno ponašaju i prema ženama i djeci. 

U pismu se naglašava da bi predsjednik Hrvatske i hrvatska Vlada trebalo smjesta da preduzmu mjere kako bi ponašanje hrvatskih službenika bilo u skladu sa međunarodnim zakonom o izbjeglicama i zakonima EU, a da bi Unija trebalo da provjeri rad Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Fronteks), čiji je cilj osiguravanje da se zemlje ponašaju u skladu sa evropskim zakonima i osnovnim ljudskim pravima. 

"Evropska komisija bi trebalo da inicira pokretanje zakonske procedure protiv Hrvatske, zbog kršenja evropskih prava", dodaje se u pismu.