Odluka Evropske komisije

Hrvatska ispunila uslove za šengen - ali mora popraviti nadzor granice sa BiH

  • 22.10.2019. 16:13

Evropska komisija donijela je odluku prema kojoj je Hrvatska ispunila tehničke kriterijume za ulazak u šengensku zonu, a predsjednik EK Žan Klod Junker pozvao je države članice da brzo prime Hrvatsku u punopravno članstvo tog prostora bez granica.

"Odajem priznanje Hrvatskoj za ustrajnost i napore koje je uložila kako bi ispunila sve kriterijume za pristupanje šengenskom području. Samo ako smo ujedinjeni i složni možemo osigurati snažnije šengensko područje. Dijeljenje postignuća šengena mora biti naš zajednički cilj. Zbog toga vjerujem da će države članice poduzeti prave korake kako bi Hrvatska ubrzo postala punopravna članica šengena", izjavio je Junker, prenosi Vecernji.hr.

Evropski komesar za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos naglasio je da snaga šengena ovisi o tome koliko je to područje uključivo.

"Sada kad je Hrvatska poduzela mjere kako bi osigurala ispunjavanje potrebnih uslova, to moramo priznati. Kad postane punopravna članica šengenskog područja, pridonosiće njegovom daljnjem jačanju i osiguravanju bolje zaštite granica Evropske unije", rekao je Avramopulos.

Komisija je potvrdila da je Hrvatska poduzela potrebne mjere i u području upravljanja spoljnim granicama.

“Udovoljeno, ali potrebno poboljšanje”, glasila je ocjena po nekoliko tačaka koje se tiču nadzora granice s Bosnom i Hercegovinom, nabavke tehničke opreme za nadzor, korištenje posebno obučenih pasa i slično.

Ranije je iz Ministarstva bezbjednosti rečeno da se ne očekuju drastične promjene za građane BiH kada Hrvatska uđe u šengen zonu s obzirom na to da oni već odavno primjenjuju takve standarde na svojim granicama.