Hrvatska i 12 članica EU dogovorili kriterijume za kovid pasoše

  • 12.04.2021. 16:45

Hrvatska i 12 članice Evropske unije postigle su dogovor o kriterijumima za izdavanje tzv. korona pasoša, koji bi u vrijeme pandemije olakšali protok turista, saopšteno je danas u Beču.

"Naš je cilj 'zeleni pasoš' brzo i, po mogućnosti, u jedinstvenom obliku primjeniti na nivou EU", rekla je austrijska ministarka turizma Elizabet Kestinger u izjavi za austrijsku agenciju APA.

Ona je rekla da se radi o "pitanju opstanka za evropski turizam".

Hrvatska, Austrija, Kipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija su se još krajem marta dogovorili o sedam kriterijuma za izdavanje "zelenog pasoša", koji trebalo da bude primenjen najkasnije do početka juna.

"'Zeleni pasoš' preko QR-koda odmah daje informaciju o tome da li je putnik vakcinisan, testiran ili je prebolio korona virus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU. Od check-ina u vazdušnim lukama do posjeta seoskoj gostionici", rekla je austrijska ministarka, prenio je hrvatski portal Index.

Naglasila je da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ta vrsta dokumenta tretira kao prinude na imunizaciju.

Osjetljivi zdravstveni podaci vlasnika kovid pasoša bi ostajali u zemlji porijekla i ne bi se pohranjivale na nivou EU.

Daljnji cilj je i usklađivanje primjene kovid pasoša sa trećim zemljama.

Lista s kriterijumima je, kako je rečeno, predata na kontrolu Evropskoj komisiji, koja bi u sljedećim danima trebalo da donese odluku o primjeni.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина