Hrvatska dobila opomenu od Evropske komisije: Zamjeraju im ono za šta je Dodik već najavio tužbu

22:56, 30.10.2020.
Thumbnail
Evropska komisija odlučila je da Hrvatskoj dodijeli dva obrazložena mišljenja zbog nepotpunog prenošenja direktive o pretpostavci nevinosti i vaučera za otkazana putovanja i upozorenja zbog neusvajanja nacionalnog programa upravljanja radioaktivnim otpadom.

Evropska komisija objavila je u petak oktobarski paket kršenja zakona Evropske unije, u kojem je Hrvatska dobila dva obrazložena mišljenja i jedno upozorenje za upravljanje radioaktivnim otpadom. Hrvatska je, zajedno sa Bugarskom, Kiprom i Rumunijom, dobila obrazloženo mišljenje o nepotpunom prenošenju direktive o pretpostavci nevinosti.

Komisija poziva sve četiri države da u potpunosti primjene pravila EU o jačanju pretpostavke nevinosti i prava da prisustvuju suđenju u krivičnom postupku. Ova Direktiva se smatra ključnim elementom evropskog pravnog okvira o minimalnim zajedničkim standardima za pravično suđenje kako bi se u dovoljnoj mjeri zaštitila prava osumnjičenih i optuženih. Ova direktiva takođe jača međusobno povjerenje u krivični postupak država članica, što olakšava prepoznavanje presuda u krivičnom postupku.

Komisija smatra da su Hrvatska i tri pomenute države samo djelimično prenijele ovu direktivu u svoje zakonodavstvo, da neke odredbe nedostaju. Komisija je identifikovala nedostatke u prezentaciji identiteta okrivljenih u javnosti, na primjer kada javni organi u javnim izjavama osobu proglase krivom, kao i dostupnost odgovarajućih mjera ako se to dogodi.

Takođe postoje praznine u načinu na koji osumnjičeni i optuženi mogu biti prisutni na sudu, primjenom mjera fizičkog ograničenja, rekla je komisija. Sve četiri države dobile su obrazloženo mišljenje na koje moraju odgovoriti u roku od dva mjeseca. Ako to ne učine ili ako Komisija nije zadovoljna odgovorom, sljedeći korak u postupku je moguć, a to je podnošenje tužbe Sudu pravde.

Nova kritika za vaučere

Hrvatska je, zajedno sa Litvanijom i Slovačkom, dobila obrazloženo mišljenje o direktivi o putničkim aranžmanima. Zbog pavidemije covid 19, putnički aranžmani su otkazani. Prema direktivi EU, putnici imaju pravo na povraćaj novca koji su platili. Međutim, mnoge države članice usvojile su svoja nacionalna pravila tokom pandemije, prema kojima su putnici umjesto novca dobijali vaučere za otkazana putovanja ili su povrati kasnili znatno duže od dvonedjeljnog perioda propisanog direktivom.

Ova nacionalna pravila krše odredbe direktive i oslabljuju povjerenje potrošača. U maju ove godine Komisija je objavila preporuke državama članicama da vaučere učine atraktivnom alternativom povraćaju novca, ali da pravo na povraćaj ostaje neupitno. U julu je Komisija pokrenula postupak protiv deset država članica, a Hrvatska, Litvanija i Slovačka nisu promijenile svoja pravila, pa je Komisija odlučila da preduzme drugi korak u postupku dajući obrazloženo mišljenje.

Sve tri zemlje - Hrvatska, Litvanija i Slovačka - dobile su dva mjeseca da odgovore. Bugarska je za isti problem dobila zvaničnu opomenu, što je prvi korak u pokretanju postupka.

Upozorenje zbog radioaktivnog otpada

Komisija je poslala službeno pismo Hrvatskoj, Austriji i Italiji, upozoravajući ih da usvoje nacionalne programe upravljanja radioaktivnim otpadom u skladu s pravilima EU. Radioaktivni otpad nastaje u proizvodnji električne energije u nuklearnim elektranama i upotrebom radioaktivnih materijala u medicinske, industrijske ili istraživačke svrhe. Direktiva EU zahtijeva odgovorno i sigurno upravljanje istrošenim gorivom i radioaktivnim otpadom kako bi se garantovao visok nivo bezbjednosti i izbjeglo prenošenje neopravdanih tereta na buduće generacije.

Između ostalog, direktiva zahtijeva od država članica da izrade i primjene nacionalne programe za upravljanje radioaktivnim otpadom i istrošenim gorivom na njihovoj teritoriji. Države članice morale su do 23. avgusta 2013. godine da prevedu direktivu u svoje zakonodavstvo, a do 23. avgusta 2015. godine da sastave nacionalne programe upravljanja radioaktivnim otpadom. Sve tri države, Austrija, Hrvatska i Italija, imaju dva mjeseca da odgovore Komisiji.

Komisija, čiji je zadatak da nadgleda i osigura potpunu primjenu evropskih zakona u državama članicama, poslala je ukupno 62 formalna upozorenja, 36 obrazloženih mišljenja i sedam tužbi Sudu pravde u svom oktobarskom paketu zbog kršenja zakona Unije. Paket o kršenju zakona EU Komisija objavljuje jednom mjesečno, posljednje nedjelje u mjesecu.

(net.hr)