Hrvatska

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

  • Izvor: 24sata.hr
  • 27.10.2021.14:05

Gabi (50) je uhapšena nakon što je mužu tokom svađe rekla da "puši…", a on ju je snimio i odmah prijavio.

Prenoćila je u policiji zbog tih riječi te je osuđena na čak 45 dana zatvora uslovno.

Prema presudi, Gabi je lani u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području "počinila psihičko nasilje u porodici nad suprugom Ivanom u prisustvu dvoje maloljetne djece na način da mu je rekla: 'Puši k…', što je kod muža izazvalo uznemirenost i povredu dostojanstva", prenosi "Danica.hr".

Žena, inače udata i majka troje djece sa završenim fakultetom, priznala je da je mužu izrekla tu psovku, ali tek nakon što je on njoj rekao da je glupača i jer ju je tada snimao mobilnim telefonom bez njenog znanja i odobrenja.

"Djeca nisu bila prisutna. Znam da sam pogriješila i da nisam to trebala reći, ali on je mene vrijeđao i j sam samo odgovorila. Ali, djeca to nisu čula", rekla je na sudu, prenosi "24sata.hr".

U braku su, kaže, 20 godina, a problemi su nastali kad ju je muž prije dvije-tri godine optužio da ima ljubavnika te ju je pratio i prisluškivao njen telefon i njoj je doista više toga dosta.

Suprug, inače bivši policajac i današnji zaštitar, ranije je osuđen za porodično nasilje nakon što ga je žena prijavila za sličan slučaj. Priznao je da je ženu tog dana snimio kako mu govori pomenutu uvredu, te je odmah otišao na policiju kako bi protiv nje podnio prijavu.

"Vrijeđanje i provociranje od strane supruge u ovih godinu i po sastojalo se u tome da ne prođu niti dva dana, a da supruga ne kaže: Vas četiri ste debili, neradnici i bitange", svjedočio je Ivan na sudu.

"Debili nisam rekla", ubacila se u sudnici Gabi.

"Isto tako supruga meni govori da sam krpelj i da sam gori od krpelja jer krpelj se napije krvi i otkine. I govori mi svakodnevno pred djecom da sam 'pripizdek'. Ja njoj nisam rekao da je glupa glupača. Ja sam osuđen da sam se nasilnički ponašao prema supruzi, ali sam uložio žalbu i to nije pravosnažno. Nakon toga, zbog posla dobro pazim da opet ne kažem nešto i završim na sudu", zaključio je suprug Ivan.

Nakon te svađe više ne žive zajedno, otkrio je muž na kraju. Presuda je nepravosnažna i Gabi se na nju može žaliti.

Inače, Gabi dosad nikad nije prekršajno kažnjavanja za nasilje u porodici.

Tagovi: