Problem migrantski centar u BiH

Hrvati protiv migranata angažovali dronove, pse i helikoptere

19:42, 29.06.2019.
Izvor: avaz
Thumbnail
Novootvoreni migrantski centar Vučjak kod Bihaća, u kojem boravi oko 750 migranata, zadao je posla Graničnoj policiji Hrvatske.

Kako bi spriječili pokušaj ilegalnog ulaska u zemlju, hrvatski graničari su na prelazu Izačić.

– Ličko Petrovo Selo pojačali kontrole, pa se vikendom, ali i radnim danima, čeka i do jedan čas.

Vizuelni pregled

Uz to, graničari RH angažovali su i pse tragače, višenamjenska vozila, helikoptere, dronove, termovizijske kamere, pomoću kojih posmatraju i kontrolišu pogranični pojas između dvije države.

Uz granicu je sa hrvatske strane iskrčena šuma, postavljeni su senzori koji otkrivaju osobe u teretnim vozilima. Riječ je o senzorima koji registruju otkucaje srca.

– Uređaj će detektovati osobe, odnosno sva živa bića koja se nalaze u priključnom teretnom vozilu, a koja nije moguće vizuelno pregledati

– izjavio je za medije Martin Starčević, pogranični policajac MUP RH.

Takođe, Hrvatska planira nabaviti još dodatne, najsavremenije opreme poput bespilotnih letjelica, te kombi vozila sa termovizijskim kamerama.

Hapšenje krijumčara

– Imamo dovoljno snaga i tehnike da možemo odgovoriti na svaki izazov – rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Graničari RH od početka godine uhapsili su 380 krijumčara ljudi.

Gužve na Izačiću

A na Graničnom prelazu Izačić gužve su sve veće. Vikendom u BiH ulaze hrvatski državljani koji u BiH dolaze u šoping, dijaspora dolazi na ljetovanje.

Daniel Trivunić, pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Izačić, ističe da se po potrebi otvara više izlaznih traka, ali putnici negoduju i tvrde da čekaju i po sat.

Putnicima se preporučuju da, umjesto Izačića, koriste alternativne granične prelaze poput Ripač – Užljebića.