Plenkovićev savjetnik otkrio

Hrvati planiraju da kupe 12 borbenih aviona

  • 02.09.2019. 20:51

Glavni analitičar i posebni savjetnik hrvatskog premijera Robert Kopal izjavio je da je krajnji cilj hrvatske vlade potpisivanje ugovora o kupovini 12 borbenih aviona četvrte generacije do kraja iduće godine, dodajući da u obzir dolaze i polovne letjelice.

- Cilj nam je da do kraja iduće godine imamo potpisan ugovor i da do sredine iduće godine znamo o kojim je avionima riječ. Prema taktičko-tehničkoj studiji, Hrvatskoj treba 12 aviona, a proces nabavke će zvanično početi slanjem zahtjeva za ponude državama čiji avioni odgovaraju tehničkim zahtjevima Hrvatske - rekao je Kopal.

On je naglasio da će jedan od brojnih parametara pri izboru aviona biti datum njihove isporuke, prenosi Hina.

Negirao je navode da hrvatsko ministarstvo odbrane nema ulogu u izboru aviona i objasnio da su u komisiji od 16 članova i četiri stručnjaka iz ministarstva.

- Komisija je sastavljena od različitih stručnjaka kako bi se komparativnim iskustvima izabrala najbolja ponuda - zaključio je Kopal.

Početkom januara Izrael je informirsao Ministarstvo obrane Hrvatske da ne može da dobije odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj, čime je zvanično potvrđeno da je propala kupovina tih aviona.

Prema nezvaničnim informacijama, Ministarstvo odbrane Hrvatske je u novom krugu nabavke zainteresovano za američke F-16 C/D Blok 50/52, švedske ЈAS-39 Gripen i francuske Miraž 2000.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)