Dubai

Hrvati opet prisvajaju Teslu

  • 09.08.2019. 13:37

Na Svjetskoj izložbi Dubai ekspo, koja se održava sljedeće godine, Hrvatska planira da kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mjestu Smiljane Nikolu Teslu.

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. vijeka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procjenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije "Rimac automobili".

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand, Ante Vrban, rekao je za Večernji list da će posjetioci, pored ostalog, moći da uživaju u "sobi čula", gdje će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da "osjete" Hrvatsku, tako što će gledati projekcije praćene mirisom i zvukom.

"Platforma će proći kroz Modru pećinu, Plitvička jezera, slavonska polja, ali i atmosferu tribina hrvatskih navijača", kaže Vrban i dodaje da je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne ljepote, ali i na kulturu, umjetnost, nauku, inovacije i sport.

"Tako će jedan dio paviljona biti posvećen velikim hrvatskim naučnicima i inovatorima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića, Mate Rimca... Sa ekrana će "iskakati" poznati sportisti poput Јanice i Ivice Kostelića, Gorana Ivaniševića, Luke Modrića, Zlatka Dalića, Dražena Petrovića", rekao je Vrban.

Svjetska izložba je manifestacija koja okuplja brojne zemlje, a održava se još od sredine 19. vijeka.

Prva Svjetska izložba je održana u Londonu 1851, a posljednjih godina se organizuje svake dvije-tri godine, svaki put na drugom kraju svijeta. 

Očekuje se da će u Dubaiju od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine biti oboren rekord u broju država koje se predstavljaju – čak 192, a procjenjuje se da će izložbu posjetiti više od 25 miliona ljudi.

Тагови: