Pazin

Hrvati ne poznaju dobro antifašiste: Postavili bistu pogrešnog

  • 16.10.2019. 22:41

Novinari Glasa Istre uporedili su fotografije biste Vladimira Gortana ukradene 2008. godine s bistom koja je postavljena 2015. godine i zaključili kako je nova bista zapravo bista Gortanovog suborca.

Upoređujući staro, ukradeno poprsje koje je izliveno prema stvarnim Gortanovim fotografijama, s novim, lako se mogu uočiti razlike u načinu češljanja kose, visini i obliku čela, obliku nosa, izrazu lica oko usta, ali i u drugim detaljima. Po svemu sudeći u Pazinu u Parku istarskih velikana stoji pogrešna bista čuvenog pazinskog antifašista Vladimira Gortana, odnosno umjesto njegovog lika bista prikazuje lik njegovog suborca Vjekoslava Ladavca, piše Glas Istre. 

Novinari tog lista do tog su zaključka došli, pišu, proučavajući dostupne fotografije Vladimira Gortana i Vjekoslava Ladavca, odnosno upoređujući staru i novu bistu.

Još uvijek nepoznati počinilac izvornu je Gortanovu bistu ukrao 2008. godine. Godinama kasnije, 2015., naručena je nova bista koja je postavljena na isto mjesto, u Parku istarskih velikana.

Iz Grada Pazina objasnili su da je kipar pri izradi novijeg poprsja koristio nekoliko fotografija Vladimira Gortana. 

"Međutim, osim ovih poznatih Gortanovih fotografija u medijima se nakon 2009. počela pojavljivati još jedna fotografija na kojoj je Vladimir Gortan. Ta je fotografija iz poluprofila, tehnički je kvalitetnija od ostalih - ali to ipak nije fotografija Vladimira Gortana, nego Vjekoslava Ladavca", piše Glas Istre. 

Grad pak ne odustaje od tvrdnje da se radi o umjetničkoj interpretaciji i kako poprsje koje se nalazi na postamentu u Parku istarskih velikana ispod kojeg je uklesano "Vladimir Gortan 1904. - 1929." prikazuje upravo Vladimira Gortana.

Тагови: