Hrvati ne odustaju od namjere da na Trgovskoj gori odlažu radioaktivni otpad?

  • 24.11.2020. 19:00

Skoro sve što su Hrvati do sada uradili kada su u pitanju planovi za izgradnju odlagališta radioaktivnog otpada na granici sa BiH i Republikom Srpskom, zvaničnici sa druge strane Une saznali su iz medija. 

Tako i za postavljanje seizmografa koji mjeri, i bilježi, pomjeranje tla. Za lokaciju na kojoj se odlaže radioaktivni otpad taj uređaj je od ključne važnosti. Komšije nas ugrožavaju i ignorišu, poručuje ministarka Srebrenka Golić. 

"Na radnom timu eksperata  zaključeno je da se odmah uputi zahtjev vlastima Republike Hrvatske da članovima našeg ekspertskog tima omogući da budemo prisutni i učestvuju u istraživanjima i ispitivanju lokacije za eventualno skladištenje radioaktivnog otpada istrošenog nulearnog goriva. To je jedini način da se dođe do podataka o samoj lokaciji, jer ćemo imati onda samo podatke Hrvatske", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske.

Džaba apeli, protesti i peticije, kažu u Novom Gradu. Ekolozi pričaju da sve ukazuje na to da je Trgovska gora definitivna lokacija. 

"Još na to sve imamo situaciju da je Hrvatska i zvanično odabrala svoju PR agenciju, ljude koji su stvarno eminentni u svojoj struci, ali koji će u ovom slučaju služiti da nas uvjere da je radioaktivni nešto najbolje što nam se moglo desiti. Radioaktivni otpad mi ne želimo ovdje, ne želimo na Trgovskoj gori, ne želimo ga nadomak Une", kaže Mario Crnković, udruženje "Green team" Novi Grad.

To su jasno poručili više puta ali se niko od nadležnih u Hrvatskoj na to nije obazirao. Ne obaziru se ni na mišljenja brojnih stručnjaka koji ukazuju da je zemljište u tom dijelu trusno, da su zanemarena minska polja i opasnost od požara, kao i uticaj na susjednu zemlju i ugrožavanje izvorišta pitke vode stanovnika Novog Grada od čijeg je centra sporna lokacija udaljena nekoliko stotina metara vazdušne linije.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.