Nakon liturgije u Cetinju

Hrizostom: Da mitropolit Joanikije narod vodi jednistvu sa Bogom

  • Извор: СРНА
  • 31.10.2021. 17:34

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je na Cetinju poželio mitropolitu cronogrsko-primorskom Joanikiju da, kao nekad Sveti Petar Cetinjski Čudotvorac, vodi svoj narod i Crkvu ka jedinstvu sa Hristom.

Mitropolit Hrizostom je, nakom liturgije u Cetinjskom manastiru, istakao da Gospod kada je najteže pošalje izabranog slugu svoga da posluži narodu i Crkvi i naglasio da se to desilo svojevremeno i Svetom Petru Cetinjskom i svima poslije njega do današnjega mitropolita Joanikija.

Dabrobosanski mitropolit u besjedi je istakao da se Sveti Petar Cetinjski borio i za fizičku slobodu svog naroda, ali prije svega za duhovnu, slobodu misli i srca.

Prema riječima mitropolita, ovaj svetitelj nosio je sve muke i patnje svog naroda, ali mu je duhovna borba bila mnogo teža od fizičke koju je vodio protiv neprijatelja.

"Trebalo je da smiri, ujedini, sjedini u Hristu Gospodu uznemirena i nesložna plemena, ljude ovih prostora. Gospod mu je dao snage i mudrosti da to koliko-toliko postigne. Zato danas, kada stojimo pred njegovim moštima, budimo srećni i zadovoljni da nam je Gospod dao takvog arhijereja preko kojega možemo da prepoznamo Gospoda koji se brine o spasenju svoga naroda", naglasio je mitropolit dabrobosanski tokom proslave praznik Svetog apostola i jevanđelista Luke i Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, koji je slava Cetinjskog manastira i Bogoslovije.

Mitropolit Hrizostom u besjedi je podsjetio da se Sveti Petar Cetinjski borio za spasenje svoga naroda u Hristu, da njegov narod spozna Gospoda i da je to onda ostvarenje Carstva nebeskog, saopšteno je na internet stranici Mitropolicije crnogorsko-primorske.

"Nema drugog carstva, osim Hrista Gospoda! On je to Carstvo nebesko koje trebamo da nađemo, da osvojimo i budemo jedno sa NJime i On sa nama, i mi u NJemu i On u nama. To je ono za šta se Sveti Petar borio, da svoju pastvu, svoj narod ohristovi", rekao je vladika Hrizostom.

Mitropolit je porčuio da, ako smo sa Hristom jedno, onda smo i međusobno jedno, ako smo daleko od Boga, onda smo daleko jedni od drugih.

"Bog je taj koji nas sjedinjuje i ujedinjuje sa sobom i u sebi", naglasio je mitropolit Hrizostom, koji je čestitao slavu vladiki, njegovim saradnicima i profesorima i učenicima Cetinjske bogoslovije.

Svetom arhijerejskom liturgijom i blagosiljanjem slavskog kolača na Cetinju je danas svečano proslavljen praznik Svetog apostola i jevanđelista Luke i Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, koji je slava Cetinjskog manastira i Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Liturgiju je sluižio mitropolit Hrizostom, uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i episkopa: pološko-kumanovskog Joakima, raško-prizrenskog Teodosija, pakračko-slavonskog Jovana, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, marčanskog Save, vikara patrijarha srpskog Porfirija, sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija SPC i molitveno učešće vjernika.

Na kraju službe osveštani su slavski prinosi i prerezan slavski kolač.

Čestitajući slavu bratstvu Cetinjskog manastira i đacima i profesorima Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je rekao da ovaj sveti dan mnogo znači i za ovu svetu obitelj i za bogoslovsko učilište, za ovaj grad i cijelu Crnu Goru, ali i za cijelo pravoslavlje.

Mitropolit Joanikije je naglasio da je primjer Svetoga Petra Cetinjskog bio oslonac svima koji su razmišljali i živjeli po vjeri.

"Danas proslavljamo spomen Svetoga oca našega Petra Cetinjskog Čudotvorca. Sabrali smo se oko njegovoga ćivota, oko njegovih svetih moštiju, da se zajedno pomolimo Bogu, da duše svoje ispunimo duhovnog miomira od njegovih svetih moštiju, da izliječimo svoje duševne i tjelesne nemoći", rekao je vladika.

Mitropolit Joanikije podsjetio je da je Sveti Petar Cetinjski bio poštovan i u vrijeme svoga zemaljskog života dok je hodio po Crnoj Gori kao sveti čovjek, kao apostol Hristov, te da je svojim upokojenjem na dan Svetog apostola Luke posvjedočio da je vršio apostolsku službu.

Iako je bio poštovan od naroda kao sveti čovjek, nije mu bilo sa narodom lako, pa je morao često da zaklinje, a ponekad i proklinje kako bi obuzdao samovolju narodnu.

"Imao je živu riječ Božiju u sebi i njegova riječ za one koji su ga slušali bila je zakon i prosvetljavala njihove puteve, upućivala ih na spasenje. On je svoj narod, kao Hristov i Božiji čovjek, privodio Gospodu Isusu Hristu, sjedinjavao sa Hristom pričešćujići narod Svetim tajnama Hristovim, učeći ih bogonadahnuto mudrosti Božijoj i svemu onome što je potrebno duši ljudskoj da se nauči", rekao je, između ostalog, vladika Joanikije.

Govoreći o tome da je Sveti Petar u vrijeme svoga zemaljskoga života bio oslonac cijelom narodu, ali i cijelom sveštenstvu, posebno svome nasledniku Svetom Petru Drugome Lovćenskom Tajnovidcu, vladika Joanikije je istakao da kada čitamo NJegoša vidimo da je to mudrost koju je naslijedio od Svetoga Petra Cetinjskog, te da ne možemo zamisliti veličinu vladike Rada bez Svetoga Petra Cetinjskog.

Govoreći o Bogosloviji Svetoga Petra, vladika Joanikije iskazao je saglasnost sa riječima mitropolita Hrizostoma, da đaci i profesori Bogoslovije imaju tu povlasticu da se mole pred ćivotom Svetoga Petra i klanjaju desnici Svetoga Jovana Krstitelja i čestici Časnoga krsta svakodnevno te da se po tome ova Bogoslovija pomalo odlikuje i razlikuje od drugih.

Vladika Joanikije je zablagodario svim arhijerejima koji došli ovim povodom, ali i povodom godišnjeg pomena blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija.

Proslava Svetog Petra Cetinjskog, slave Cetinjskog manastira i Bogoslovije počela je sinoć, u navečerje praznika, prazničnim bdenjem u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Cetinjskom manastiru, a biće nastavljena večeras u Podgorici, u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, u 19.00 časova, duhovnom akademijom u organizaciji Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog 


  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.