Hitno potrebni novi kreveti na intenzivnoj njezi u Sloveniji

  • 06.04.2021. 19:43

U Sloveniji u trećem talasu pandemije brzo raste broj hospitalizovanih s težim oblikom bolesti, pa je Vlada bolnicama naložila povećanje kapaciteta na intenzivnim odjeljenjima kovid bolnica.

Bolnice bi do kraja sedmice trebale da obezbijede još 179 kreveta na intenzivnim odjeljenjima, rekao je ministar zdravstva Janez Poklukar prilikom posjete ljubljanskom Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/, najvećoj bolnici u državi.

U UKC-u je na kovid odjeljenjima trenutno 145 pacijenata, od čega 43 na intenzivnoj terapiji, a svi trebaju podršku respiratora, u kritičnoj su fazi i životno ugroženi, prenose mediji.

Muškaraca je dva puta više nego žena, 28 odsto bolesnika je mlađih od 60 godina, a na intenzivnoj njezi je skoro trećina, neke su od informacija koje je ministar dobio prilikom posjeta UKC-u.

Prema riječima infektologa UKC-a Tatjane Lejko Zupanc u trećem su talasu češće nego u drugom hospitalizovani mlađi pacijenti, stari oko 60 godina, što je za 10 godina manje od prosjeka u drugom talasu. Prema njenim riječima, najstariji pacijent trenutno ima 96 godina, a najmlađi 31 godinu.

Vlada je objavila da su u Sloveniji u posljednja 24 sata, uz smanjen obim testiranja, potvrđene 273 nove zaraze, uz sedam smrtnih slučajeva kod kovid pacijenata, te da je broj hospitalizacija i dalje u porastu. U bolnicama su 573 oboljela, od toga 132 teža pacijenta na odjeljenjima intenzivne njege.

Poklukar je rekao da za sada u Sloveniji nema problema s opremom i sredstvima, ali da bi treći talas pandemije, ako se ovako nastavi, mogao usporiti rad na ostalim zdravstvenim i medicinskim programima u bolnicama širom zemlje.

 

 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић