Crna Gora brani pravoslavlje

Hiljade vjernika u molitvenom hodu u znak protesta protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti

  • 02.01.2020. 08:37

Nakon molebana u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, ulicama Podgorice su do crkve Svetog Đorđa pod Goricom u do sada najmasovnijem molitvenom hodu u ovom gradu prošle hiljade vjernika u znak protesta zbog donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor DŽomić rekao je sinoć da je toliki broj okupljenih vjernika dokaz da njihove svetinje nisu na prodaju.

"Nikada do danas nikome nije palo na pamet da oduzima crkvu Svetog Đorđa i da preknjižava ovu crkvenu zemlju", rekao je otac Velibor, ističući da ni Turcima, koji su u Podgoricu došli polovinom 15. vijeka, nikada nije palo na pamet da oduzimaju Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom.

On je poručio da će pravoslavni narod na "bezakonje vlastodržaca" odgovoriti molitvom.

Po povratku nakon litije, pred Sabornim hramom vjernicima se obratio sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Obren Jovanović koji je zahvalio vjernom narodu širom Crne Gore koji je nazvao savremenim ispovjednikom pravoslavlja.

"Vi ste, narode i djeco Božija, najprecizniji ugovor koji Crkva i država mogu da imaju, jer svaka odredba toga ugovora je vašom molitvom, postom i ljubavlju definisana", rekao je otac Obren.

On je upitao ko može i pomisliti, a kamoli tvrditi da Crkva pravoslavna ne postoji u Crnoj Gori i nema pravni subjektivitet i kontinuitet.

"Vi ste, narode Božiji, istinski i pravi subjektivitet i kontinuitet ove Crkve Božije pravoslavne, koja je dala sve što je časno i čestito i dostojno spominjanja u Crnoj Gori. Jer, naš ustav je Sveto jevanđelje u kome je zapisana riječ Božija na kojoj se gradilo sve ono što je sveto i vječno u Crnoj Gori", naglasio je on.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.