Dobio poziv za Hag

Haradinaj podnio ostavku

  • 19.07.2019. 16:26

Ramuš Haradinaj je podnio neopozivu ostavku na poziciju predsjednika vlade samoproglašenog Kosova jer je dobio poziv u Hag, da bude saslušan u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine. 

 Sada već bivši premijer pobunjene srpske pokrajine, prvo je na sjednici vlade pročitao pismo ostavke, a kasnije na konferenciji za novinare sve i potvrdio. Ističe da nije optužen, nego pozvan na saslušanje.

"Sad sam najavio na sastanku vlade, da sam podnio ostavku na dužnost premijera Kosova. Razlog za to je što sam dobio poziv za ispitivanje kao osumnjičeni od Specijalnog suda za Kosovo u Hag. Htio sam da odvojim tu situaciju od časti moje države i od časti premijera. Ne ide premijer Kosova ispred suda, ne ide država Kosovo, nego ide Ramuš Haradinaj", rekao je Ramuš Haradinaj, premijer samoproglašenog Kosova u ostavci.

Haradinaj očekuje da Hašim Tači otpočne konsultacije za nove izbore. Potvrdio je da će i on i njegova partija, Alijansa za budućnost Kosova, učestvovati na njima. Haradinaj je bio na čelu kosovske vlade od septembra 2017. godine. Taj period je obilježilo zahlađenje odnosa između Beograda i Prištine, te prekid briselskog mirovnog procesa. Do ozbiljnog zaoštrenja odnosa je došlo kada su prištinske vlasti uvele takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH. Upravo u tom trenutku, nad dijalog Srbije i Kosova su se nadvili "tamni oblaci", izjavila je ranije danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Tamni oblaci su se nadvili nad dijalogom Beograda i Prištine nakon što su kosovske vlasti uvele takse na srpsku robu. Njemačka ima interes za evropsku integraciju Srbije i Kosova, da se na tom putu napreduje, ali za to je potrebno obnoviti dijalog Beograda i Prištine. Takse su dovele do nazadovanja, a ne napretka, o tome sam razgovarala sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu", navela je Angela Merkel, kancelar Njemačke.

Jedan od nekadašnjih komandanata terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova" po treći put ide u Hag, a po drugi put u svojoj političkoj karijeri iz premijerske fotelje odlazi u optuženičku klupu, jer je 2005. podnio ostavku na mjesto premijera kada je Haški tribunal protiv njega podigao optužnicu za ratne zločine. Oslobođen je krivice u oba prethodna suđenja, koja je pratio čitav niz kontroverzi, uključujući i smrt nekoliko svjedoka.
 

 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.