Evropski komesar za proširenje

Han: Podrška budućnosti zapadnog Balkana u okviru Unije

21:14, 12.04.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Evropska unija je veoma angažovana na zapadnom Balkanu i podržava budućnost regiona kao integralnog dijela bloka, izjavio je evropski komesar za proširenje Johanes Han.

On je u članku za magazin "Parlament" istakao da je u interesu Brisela da se angažuje u regionu i da će to ojačati EU.

Han navodi da je prošla godina bila ključna zbog toga što su donesene istorijske odluke o budućnosti zapadnog Balkana.

"Evropska komisija usvojila je Strategiju o zapadnom Balkanu, koja potvrđuje jasnu evropsku perspektivu regiona", naglasio je Han.

Han je rekao da su Albanija i Sjeverna Makedonija "dobar primjer kako angažovanje Unije na zapadnom Balkanu pomaže regionu u izgradnji bolje budućnosti", prenio je portal "Јuropian vestern Balkan".

Osvrćući se na Prespanski sporazum Sjeverne Makedonije i Grčke, Han je istakao da će članice EU da priznaju vidan napredak Skoplja time što će prije ljeta započeti razgovore o pristupanju Skoplja Uniji.

Han je napomenuo da zapadni Balkan sada ima stvarnu mogućnost, uz napomenu da je pristupanje EU izazov, koji zahtijeva velike zajedničke napore.

"Buduće članice moraju da poštuju vrijednosti EU i da rade na pomirenju i regionalnoj saradnji, a članice EU moraju da se pridržavaju svojih obaveza oko kojih se uvijek jednoglasno usaglašavaju", dodao je Han.