Makedonija

Gruevski se nije javio na izdržavanje kazne

  • 12.11.2018. 14:24

Istražni zatvor "Skoplje" obavijestio je danas skopski krivični sud da se bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski nije dobrovoljno javio na izdržavanje kazne u zakonom predviđenom roku.

U krivičnom sudu "Skoplje jedan" rekli su da će danas ponovo pokušati da Gruevskom, koji je i poslanik opozicione VMRO-DPMNE, uruče rješenje o upućivanju na zatvorsku kaznu od dvije godine po pravosnažnoj presudi u slučaju "Tenk".

"Do kraja radnog dana sud će izvijestiti o posljednjem pokušaju da se Gruevskom uruči rješenje i o daljim postupcima ukoliko se u tome ne uspije", prenosi portal "Sakam da kažam".

Ovaj portal navodi da sudski dostavljač u petak, 9. novembra, u tri navrata nije pronašao bivšeg premijera na adresi iz lične karte.

Obavještenje zatvora da se Gruevski u predviđenom roku nije dobrovoljno javio na izdržavanje kazne, uslov je na osnovu kojeg sud može da traži raspisivanje potjernice.

Krivični savjet Osnovnog suda "Skoplje jedan" u petak, 9. novembra, odbacio je žalbu Gruevskog i potvdio rješenje kojim se bivšem premijeru odbija odlaganje odsluženja zatvorske kazne i upućuje u zatvor.

Gruevski je trebalo da se u zatvor u skopskom naselju Šuto Orizari javi najkasnije do 8. novembra, ali je taj rok probijen do završetka žalbenog roka i odluke Krivičnog savjeta.

On je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa S 600 gard" 2012. godine kada je bio premijer.

U tom sudskom postupku prvostepeno je na šest godina zatvora osuđena bliska saradnica Gruevskog, Gordana Јankulovska, koja je tada bila ministar unutrašnjih poslova, a njen pomoćnik Đoko Popovski na četiri i po godine.

Za kupovinu luksuznog automobila, koji je plaćen gotovo 600 hiljada evra, saznalo se 2015. godine, kada je opozicija objavila prisluškivani razgovor u kojem je Gruevski od tadašnjeg ministra Јankulovske tražio da Ministarstvo unutrašnjih poslova kupi "mercedes" koji bi on koristio, a da javnost to ne sazna.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина