Vlada Makedonije

Gruevski će biti izručen Makedoniji

20:52, 21.11.2018.
Izvor: Tanjug
Thumbnail
Natpisi o tome da je Nikoli Gruevskom odobren azil su lažni, on će biti izručen Makedoniji i odslužiće zatvorsku kaznu, izjavio je danas portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski.

On je naveo da makedonska vlada očekuje da od vlasti u Mađarskoj da opozovu odluku o azilu i da će Gruevski biti izručen.

"Postupak za ekstradiciju je započet, dokumentacija je poslata vlastima u Mađarskoj i to je poseban postupak u odnosu na postupak za azil", rekao je Bošnjakovski.

Podsjetio je da je Mađarska članica Evropske unije i NATO i da u svim postupcima za ekstradiciju između Makedonije i Mađarske koji su do sada postojali ni u jednom trenutku nije ukazano na određene nepravilnostu u radu sudskih postupaka u Makedoniji.

On nije komentarisao izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o kretanju Gruevskog, tj. da je propust u tome što nije postojala međunarodna potjernica u tom trenutku i da je Gruevski mogao legalno da prelazi granice.

Takođe, nije htio da komentariše ni hapšenje bivšeg direktora Službe bezbjednosti u Makedoniji Saše Mijalkova ni da li su zaista postojala operativna saznanja o njegovom potencijalnom bjekstvu, navodeći da Vlada nikada ne komentariše aktivnosti koje su povezane sa sudskom vlašću.