Gradonačelnik Vukovara nalazi opravdanje za incident u Borovu?

  • 03.05.2021. 17:57

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je za incident u Borovu pokušao da nađe opravdanje.

Kako je rekao, nisu kažnjeni krivci za smrt 12 policajaca prije 30 godina.

U Borovu, gdje uglavnom živi srpsko stanovništvo, na pravoslavni Uskrs, grupa muškaraca je skandirala "Ubij Srbina!" Istu grupu pratilo je više policijskih vozila, ali niko nije odmah reagovao.

Toj provokaciji prethodilo je obilježavanje 30. godišnjica pogibije 12 pripadnika vinkovačke Specijalne jedinice policije, koji su 1991. godine izgubili život u sukobu sa lokalnim stanovništvom.

Penava je rekao da je protiv prijetnji bilo kome, ali je istovremeno dodao da je i za to "da jedinstveni budemo i kada je u pitanju kažnjavanje krivaca za smrt 12 policajaca", prenijeli su hrvatski mediji.

- Definitivno osuđujem bilo kakvo pozivanje na ubijanje i mržnju. To ne želimo nikome. Znamo kako smo prošli 90-ih ovdje, to ne želimo nikome i drago mi je da je policija postupila na način na koji je trebalo - kazao je Penava.

On je rekao da bi volio "da smo dobili presude koje nismo dobili" i da su Andrej Plenković i Milorad Pupovac reagovali i dan ranije kada je načelnik Borova Zoran Baćanović kritikovao murale iscrtane povodom godišnjice pogibije 12 policajaca.

Grupa mladića, navijača Dinama je 1. maja, uz obezbjeđenje policije, iscrtala mural na zidu Veleprometove trgovine, u parku neposredno iza Spomenika palim borcima i žrtvama Drugog svjetskog rata i spomen-obilježja 12 policajaca. Nakon što su završili mural, uz bakljadu se pjevali nacionalističke pjesme.

Hrvatska policija je privela 14 osoba zbog incidenta u Borovu, protiv njih je u toku kriminalistička istraga zbog sumnje da su počinili krivično djelo javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Тагови: