Hrvatska

Građani Slatine nose noževe zbog grupe koja ih teroriše

17:10, 12.07.2019.
Izvor: Index.hr
Thumbnail
Divljaci koji su prije desetak dana pretukli konobara u noćnom klubu, terorišu Slatinu.

Pričaju to stanovnici tog gradića nedaleko Virovitice. 

Podsjetimo, 29. juna grupa mladića u noćnom klubu Royal u Slatini brualno je premlatila konobara koji je završio u bolnici s teškim povredama.

Napadači su ga tukli šakama, nogama i bocama, a pojavila se i snimka tuče koju su zabilježile sigurnosne kamere.

RTL-ova "Potraga" je donijela priču o tom slučaju za koji ogorčeni stanovnici tvrde da je samo posljednji u nizu sličnih napada. 

Građani Slatine pričaju da se teror uvijek provodi prema istome modelu: vikendom između dva i pet ujutro i uvijek u jednom od klubova koji rade noću. Danijel je samo posljednja žrtva. 

Niz napada

"Prije dvije godine u disku Gambinu, koji se zatvorio iz istih razloga, došlo je do naguravanja. Mog prijatelja su nešto opkolili, ja sam došao tamo, počeli su me udarati, pružio sam otpor i onda su krenule boce. Dvije sam boce dobio u glavu, pao u nesvijest i počelo je cipelarenje", ispričao je za "Potragu" Kristijan Petrak iz Slatine.

Gotovo pa identičnu priču iznio je njegov sugrađanin Matija Kordić.

"Mene su prije četiri mjeseca, stojim s kolegom, pijem piće i došli su njih šestorica-sedmorica. Iz kojeg razloga, ne znam. Bio sam udaljen od njih pet, deset metara. I oni su se sletjeli. Kada su me počeli udarati, ja sam jednog uspio udariti, branio sam se. Da bi me onda srušili na pod i svi me cipelarili, razbili mi usnicu, par dana sam jeo i pio na slamku, glava mi je bila razbijena valjda kako sam pao na neko staklo", kaže Matija.

Još jedan mještanin Slatine imao je neugodno iskustvo u jednom od lokala.

"Imao sam sukob prije tri godine isto u jednom lokalu ovdje u Slatini. Bio sam s nekim djevojkama u društvu kada su me oni napali. U toj sam se prilici obranio, no za dva ili tri vikenda me je pred istim lokalom dočekalo njih desetak. Bila je to situacija na otvorenom pa sam se uspio obraniti i nije završilo ovako kao s Danijelom, nije bilo boca i pepeljara pa sam prošao samo s 'plavicom' na oku", prisjetio se Kristijan Konta.

Napadači su iz obližnjeg sela Čeralije, ali rade u inostranstvu i dolaze za vikend

Alen Pavić živi samo dvadeset metara od kluba u kojem se dogodio posljednji napad i iskreno kaže: "Strah me je hodati po gradu".

"Moja sestra je bila kod tog dečka dan prije u kafiću. Pošto živim preko puta, djecu sam joj dodao preko ograde da popiju Cedevitu. Moglo se to dogoditi i tada. Mene napadaju, ja sam se već tri puta tukao, izlazio van, lupaju po ogradi, gađaju mi psa bocama, pišaju, povraćaju, ma odvratno", kaže nam Alen.

Mladići koji prave probleme u Slatini žive u obližnjem selu Čeralije. U to i još nekoliko sela nakon rata doselili su se Hrvati s Kosova. Iako su sa sobom donijeli drugačiju kulturu i navike, velika većina njih, danas, dvadesetak godina poslije, živi u skladu sa starosjediocima.

Ovi koji haraju Slatinom, kako pričaju Slatinčani, ne dijele istu sudbinu jer već godinama rade u inostranstvu, a kući dolaze vikendom. I tada počinje teror.

Stanovnici krive policiju, kažu da se policajci boje divljaka

Slatinčanima je prekipjelo - prst upiru u policiju i gradske vlasti. Tvrde da se policija u Slatini boji tih mladića i da zato uopšte ne reaguje.

"Eto oni se i sada sakriju iza zgrade. Kad ja nemam pojas, kazne me s 500 kuna, a kada oni prebiju dečka namrtvo, nikome ništa. I to je tako 20 godina", kaže Boris Tepeš.

Njegov sugrađanin kao krivce za ovakvu situaciju takođe navodi - policiju.

"Definitivni krivci za ove slučajeve koji se redovito događaju u ovom gradu su po mom mišljenju oni koji su zaduženi za red, mir i sigurnost u ovom gradu, institucije koje su zadužene da to provode jer one očito: ili ih boli briga, ili samo zažmire", jasno će Kristijan Konta.

Sa svojim sugrađanima se iz bolesničke postelje u Kliničkom centru Dubrava slaže i teško povrijeđeni Danijel Relatić.

"Žao mi je, no kao što su vam rekli i drugi dečki pred kamerama, već godinama ganjaju sudove s njima. Sve se odugovlači, naše sudstvo to zataškava. Čak bih rekao i policija, premda su se sada tek trgnuli kada je došlo do većih problema. Sada nešto rade, no do tada se sve zataškavalo. I dan danas počinioci su na slobodi iako se ovo događalo već x puta", jasan je Danijel i upozorava: "Akteri priče i dalje su na slobodi."

Mladić novinaru pokazao nož: "Ja i dan danas moram šetati s nožem" 

Nakon tog incidenta stanovnici sela u kojima žive doseljenici protestovali su pred policijom. Baš kao i sada kada su protestovali Slatinjani. Ajdinović, koji i sam priznaje da je daleko od uzornog mladića, smatra da su za sukobe odgovorne - obje strane. 

Koliko je stanje u Slatini kulminirala oslikava i to što je Ajdinović u jednom trenutku razgovora s novinarom pokazao nož koji nosi za pojasom.

"Jednostavno takva je situacija: ja i dan danas moram šetati s nožem. Znači, nije više sigurno šetati gradom jer ne znaš tko će te napasti", kaže za Potragu Dino Ajdinović i dodaje da nož nosi iz dva razloga.

"Jedan je - prati me neki osjećaj nesigurnosti. Ne mogu biti siguran hoće li me tko sutra napasti pa da mi izbije oko, pa da idem na hitnu, a ja sam naviknuo da na policiju - ne idem", zaključio je Ajdinović.