Ne žele finansirati sramoćenje Hrvata

Grad Rijeka odbio da finansira troškove komemoracije ustašama

  • 03.08.2019. 10:55

Grad Rijeka odbio je da finansira troškove ovogodišnje komemoracije ustašama u Blajburgu, održane u maju ove godine, a gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da ne mogu finansirati sramoćenje Hrvatske.

Hrvatski "Novi list" piše da su se u ime Počasnog blajburškog voda riječkom gradonačelniku obratili Vladimir Šeks, Vice Vukojević i Bože Vukušić tražeći finansijsku pomoć za pokrivanje povećanog troška centralne komemoracije održane 18. maja, jer su, kako su naveli, imali znatno povećane izdatke. 

Obersnel im je u odbijenici odgovorio da grad Rijeka ne može udovoljiti njihovom zahtjevu jer u budžetu nema predviđena sredstva za blajburšku komemoraciju, niti su ikada imali, već je u okviru obilježavanja istorijskih datuma uključen u proslave Dana oslobođenja Rijeke i Dana antifašizma. 

"Porast troškova organizacije koji ste pretrpjeli rezultat je loše organizacije ovog skupa u prethodnim godinama kada ste se bavili `kvalitetnim upriličenjem nereda` i sramotili Hrvatsku pred očima stranih medija i javnosti", odgovorio je riječki gradonačelnik. 

On je naveo da je skupove u Blajburgu i tada, a i sada, bilo nemoguće tolerisati i da su austrijske vlasti bile strpljivije nego što bi iko očekivao. 

"U Drugom svjetskom ratu pobijedile su antifašističke savezničke sile i na temeljima te pobjede stasala je savremena Evropa u kojoj danas živimo. Ustaška obilježja kojima se ponosite i koja ste rehabilitovali, simbol su najmračnijeg razdoblja u istoriji naše zemlje", istakao je Obersnel. 

On je podsjetio da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila na pobjedničkoj strani i razvijala se kao antifašistička zemlja, a organizatori skupa u Blajburgu savremenu i samostalnu Hrvatsku neprekidno ponižavaju i povezuju sa kvislinškom tvorevinom NDH. 

"Simbolično, i pred očima evropske javnosti, baveći se vama, Austrija dovodi našu zemlju u red i ja se lično sramim što se uopšte nalazimo u takvoj situaciji. Grad Rijeka ne može finansirati sramoćenje Hrvatske, jer Rijeka voli Hrvatsku", zaključio je Obersnel. 

Komemoraciji ustašama stradalim krajem Drugog svjetskog rata na Lojbaškom polju u Blajburgu, koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora 18. maja, prisustvovalo je oko 10.000 ljudi. To je bila prva komemoracija otkad je Austrija zakonom zabranila isticanje ustaških simbola.

Тагови: