Veličanje ustaštva 

Grad Glina se ponosi Tompsonom

  • 02.12.2018. 17:20

Proustaški pjevač Marko Perković Tompson nalazi se na zvaničnoj prezentaciji grada Glina u Hrvatskoj u rubrici gdje se nalaze najvažnije informacije o tom mjestu.

Rubrika o Tompsonu nalazi se unutar glavne rubrike na stranici nazvanoj "O gradu". 

Većina vijesti u rubrici odnosi se na proslavu 23. godine od hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" tokom koje je protjerana većina srpskog stanovništva iz Hrvatske, uključujući Glinu gdje je prije rata 1991. živjelo više od 60 odsto Srba. 

U jednoj od tih vijesti, među muzičarima koji su nastupali na proslavi "Oluje" u Glini, naveden je i "legendarni Marko Perković Tompson". Tu su još objavljena i obavještenja kamperima i motoklubovima povodom njegovog koncerta. 

Tompson je u avgustu ove godine nastupio u Glini na obilježavanju godišnjice "Oluje", najvećeg egzodusa Srba od Drugog svjetskog rata. Koncert je započeo pjesmom "Bojna Čavoglave" i ustaškim pozdravom "Za dom spremni". 

Jedan od najsvirepijih zločina nad Srbima u NDH bio je pokolj u crkvi u Glini 29. jula 1941. godine. Ustaše su okupile Srbe iz Gline i okolnih sela u pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice, poklali njih 1.764 i spalili crkvu. Na mjestu gde je bila crkva bila je podignuta je policijska stanica. 

Jedini preživjeli bio je Ljuban Jednak, koji je preminuo u Beogradu 1997. godine. 

Grupa hrvatskih veterana je prošle godine u Glini ometala komemoraciju ubijenim Srbima, koju je organizovalo Srpsko nacionalno vijeće, na prostoru gdje je nekad bila pravoslavna crkva i gdje se dogodio jedan od najmonstruoznijih zločina u NDH. 

Proustaškom pjevaču Marku Perkoviću Tompsonu posljednjih nekoliko godina zabranjeni su nastupi u Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj, ali i Sloveniji. 

Nakon što mu je zabranjen koncert u Mariboru, Tompson je tražio da ga zaštiti državni vrh. Tada su predsjednik Hrvatske Kolinda Garbar Kitarović i premijer Andrej Plenković stali u Tompsonovu odbranu, ali bez usjpeha.