"Ipak je on četnik"

Gorivo za vlast: Splitski horor stari politički recept

  • 11.02.2019. 21:41

Jezivi napad na četvoricu vaterpolista Crvene zvezde u Splitu posljedica je višegodišnjih tenzija između Beograda i Zagreba koje najčešće raspiruju neodgovorni političari.

Incident u kojem su povrijeđena trojica sportista samo zato što su nosili trenerke sa obilježjem kluba, refleksija je politički napumpane atmosfere u kojoj su petorica mladića sa palicama pomislila da će proći nekažnjeno ako isprebijaju vršnjake druge nacionalnosti.

Da ironija bude veća, tek je huliganski pir na splitskoj Rivi otvorio, tobože, oči najodgovornijama da ovako više ne može. Zato pomalo licemjerno, a najviše zakasnilo zvuči zahvalnost predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović građanima Splita koji su zaštitili vaterpoliste srpskog kluba. U atmosferi stalnog vraćanja u interpretiranu prošlost, nametnutu od političkih elita, teško je očekivati od običnog naroda da se ponaša zdravorazumski.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ističe za “Blic” da su političari potpomognuti sopstvenim medijima zatrovali atmosferu.

"Posebno je to primjetno od kada je bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rehabilitovao ekstremnu desnicu u Hrvatskoj i legalizovao ustaški poklič “Za dom spremni”. Tada je počela i revizija istorije, rušenje antifašističkih spomenika i podizanje spomenika kolaboracionistima u Drugom svjetskom ratu. Nažalost, ništa bolja situacija nije ni kod nas, gdje se ratni zločinci iz devedesetih dočekuju kao narodni heroji uz slogane “Nož, žica, Srebrenica”. Na taj način politika je uspjela da sruši mostove koje su godinama gradili, prije svih, privreda, kultura i nevladine organizacije", objašnjava Popov.

Kako kaže, populistički nacionalizam na ovim prostorima je lako zapaljiv, zbog čega vrlo brzo poprima odlike požara.

"To je gorivo za opstanak na vlasti. I kad nema incidenata, nažalost, ima puno godišnjica ratova koje su uvijek iznova i iznova povod za raspirivanje tenzija i skretanje pažnje sa unutrašnjih tema kao što su nedostatak vladavine prava ili sve veći odlazak mladih. Riječ je, zapravo, o neodgovornim državnicima koji se bave šibicarenjem, a ne održivom politikom", naglašava Popov.

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero takođe smatra da se narod daleko pristojnije ponaša od elite.

"Običan narod u Vukovaru, Kninu ili Glini, gdje živi devastirana srpska nacionalna manjina, pazi na osjećanja druge strane i izbjegava bilo kakvu situaciju u kojoj bi se bilo ko osjetio uvrijeđenim. Dakle, narod radi ono što je odavno trebalo da čini politika. Zato je veoma bitno da, sem rijetkih izuzetaka, nema incidenata u ovim sredinama jer bi to moglo da ima daleko veće posljedice", podvlači Đenero za “Blic”.

Kada je riječ o huliganskom piru u Splitu, važno je da cijeli slučaj što prije dobije epilog.

"Koliko je bitno što je cijeli državnih vrh osudio napad, još je bitnije da je policija efikasno reagovala i uhapsila huligane", tvrdi Đenero.

Nažalost, sagovornik “Blica” nije optimista u vezi sa budućim hrvatsko-srpskim odnosima.

"Zvanični Zagreb nije zainteresovan da sarađuje sa sadašnjom političkom garniturom u Beogradu. A koliko mogu da primijetim sudeći po pregovorima sa Prištinom, ni Beograd nije previše zainteresovan za evropske integracije. Tako da malo ima razloga da vjerujemo da će u budućnosti odnosi biti bolji", zaključuje Đenero.

Poznati hrvatski novinar Neven Cvijanović napisao je da ga je sramota i zamolio zvjezdaše da ne budu kao Splićani.

"Moram nešto o ovome reći, pa kud puklo da puklo, kome se sviđalo ili ne sviđalo. Prije svega, jako me je sramota. Vjerovatno vam je poznat taj osjećaj, kao da sam ja bio taj moron koji je udario te momke na splitskoj Rivi, kao da je moja ruka potjerala tog jadnog mladića u more", napisao je Cvijanović.

Kako je naveo, možda bi otišao predaleko ako bi rekao da država sponzoriše ovakve činove, ali smatra da “sasvim sigurno malo toga radi da do njih ne dođe”.

"Ponovo se ništa neće dogoditi, ponovo niko neće uhvatiti krivce ili ako ih i uhvate dobiće godinu dana uslovno ili kaznu rada za opšte dobro. Sami ste, gospodo političari, ovo zakuvali. Svi vaši sitnopolitički govori i prozivanja vraćaju nam se kao bumerang", napisao je Cvijanović i dodao:

"Na kraju, dragi sportisti, vaterpolisti Crvene zvezde, ako vam to nešto znači, ja vam se izvinjavam. Oprostite na našem negostoprimstvu, oprostite na našoj neukosti i uskogrudosti. Molim vas, nemojte se vi prema nama ponijeti ovako kao što smo mi prema vama", navodi on.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.