Izbori u Hrvatskoj

Glasači Miroslava Škore odlučuju ko će na Pantovčak

  • 23.12.2019. 14:26

Poslije prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, na kojima su najviše glasova osvojili Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović, politički analitičari ukazuju da će rezultat drugog kruga zavisiti od glasača Miroslava Škore. Po njima, ishod prvog kruga je očekivan.

Analizirajući rezultate izbora, na kojima je Milanović osvojio 29,57 odsto glasova, Grabar-Kitarović 26,64, a Škoro 24,42, politički analitičar Žarko Puhovski kaže da su oni pokazali snagu dvije tradicionalno najjače stranke u Hrvatskoj, HDZ-a i SDP-a.

"Izbori su pokazali da se radi o sučeljavanju stranaka. SDP je iznad svih očekivanja uspio da postigne dobre rezultate svog kandidata u prvom krugu, iznad onoga što su pokazivale predizborne ankete", kazao je Puhovski, predviđajući pobjedu Grabar-Kitarović u drugom krugu.

Smatra da je HDZ-ova "stranačka mašinerija najlošiju kandidatkinju uspjela progurati u drugi krug izbora."

"Kolinda je bila katastrofalna kandidatkinja"

Puhovski je za Indeks rekao da smatra da je ovaj rezultat "veliki uspjeh HDZ-a", jer je Kolinda bila "katastrofalna kandidatkinja".

On je prokomentarisao i sinoćnji govor Grabar-Kitarović, nazivajući ga "žalosnim i lošim" i govorom osobe koja "nema kontrolu nad realnošću".

Puhovski pri tom ukazuje na paradokse - da Grabar-Kitarović govori o budućnosti, a spominje Vukovar, govori o demokratiji, a poziva se na zajedništvo.

"Bilo bi dobro da nestane na dva-tri dana, da se pribere, pa da se u manje lošoj formi pojavi u završnici kampanje", zaključio je on.

"Milanović je formalno pobjednik prvog kruga izbora, ali njegov rezultat nije ni izbliza takav da bi mu davao bilo kakve izglede u drugom krugu", rekao je zagrebački analitičar Davor Đenero.

Činjenicu da je Grabar-Kitarović dobila najviše glasova u Dalmaciji, analitičar Dragan Bagić objašnjava time da je taj dio Hrvatske tradicionalno vrlo lojalan HDZ-u bez obzira na to što se događalo i koja je struja vladala HDZ-om.

"Slavonija je nešto manje lojalna i u više navrata su birači desnog spektra tražili neku alternativu HDZ-u. Slavonija je u tom smislu dinamičnija i politički pluralnija od Dalmacije", kazao je Bagić, koji predviđa pobjedu Milanovića.

O tome kome će u drugom krugu otići glasovi Škore, analitičari Đenero i Puhovski složili su se da će se većina njih preliti kandidatkinji HDZ-a, što će joj na kraju donijeti pobjedu.

"Škorini glasovi, u omjeru dva prema jedan, ići će Grabar-Kitarović, dok će jedna trećina birača odustati od izlaska na izbore, što će biti dovoljno da ona, kako se sada čini, pobijedi u drugom krugu", procjenjuje Puhovski.

Politički analitičar Tihomir Cipek izjavio je da je Hrvatska otišla u desno i da se to pokazalo i na nedjeljnim predsjedničkim izborima.

Ti trendovi su pristuni svuda u Evropi, pa sad i u Hrvatskoj", rekao je Cipek za Novu TV komentarišući rezultate predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Novinar Večernjeg lista Zoran Krešić za Kliks kaže  da je po njemu očekivan rezultat prvog kruga, ali ne i poredak dva kandidata.

"Ovime je definitivno potvrđeno kako je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković preživio jednu diverziju koja se događala unutar njegove stranke. U slučaju da je Grabar-Kitarović izgubila, Plenković bi se mogao već smatrati metom za odstrel na čelu Vlade, ali i vodeće stranke", smatra Krešić.

U drugome krugu, ukoliko ostane ovakav poredak, dodaje on, prednost bi u teoriji trebalo da ima Kolinda Grabar-Kitarović što pokazuje i zbir glasova s desnice, koja je očito brojnija u Hrvatskoj. 

Rezultati prvoga kruga očekivani

Dragan Markovina, istoričar i analitičar iz Splita kaže kako prije svega treba reći da rezultati izbora predstavljaju veliki poraz aktuelne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Neko ko nakon pet godina mandata dobije jedva nešto preko 27 odsto glasova realno je teško poražen, bez obzira što je očito stranačka mašinerija bila dovoljno jaka da spriječi totalni debakl i ispadanje u prvom krugu. Priča koju sada iz HDZ-a prodaju, o tome kako dva desna kandidata imaju preko pet odsto glasova, jeste činjenično tačna, ali služi da prikriju vlastiti poraz i ne garantuje Kolindinu pobjedu. Štoviše, siguran sam da će Milanović biti budući predsjednik", kaže Markovina. 

Komunikacijski stručnjak Marko Rakar rekao je za Indeks da je najbitnije da je Milanović ušao u drugi krug i misli da je ta činjenica jako pogodila štab Kolinde Grabar-Kitarović.

"Ima tu više opcija. Sasvim je očigledno da je 74 odsto građana poželjelo nekog drugog na predsjedničkoj poziciji i to je jako nepovoljno za Kolindu i drugi krug", smatra Rakar. 

Izbore su za HRT komentarisali politikolozi Pero Maldini i Berto Šalaj. 

Šalaj kaže da su rezultati prvoga kruga očekivani.

"Možda je najveće iznenađenje vrlo respektabilan rezultat Miroslava Škore, on je dobio veću podršku nego što su predizborne ankete sugerisale. Iznenađujuća je i mala razlika između Kolinde Grabar-Kitarović i Škore, rekao je on.

Maldini smatra da predizborne ankete koje su predviđale da će Kolinda Grabar-Kitarović završiti kao vodeća u prvom krugu, nisu relevantne jer su predizborne ankete, kako kaže, odraz trenutka u kojem su rađene.

"Problem se dogodio u sukobu na desnici. Ti procenti nisu veliki, ali su mogli Kolindu koštati drugoga kruga, smatra Maldini.

Kaže i da su rezultati prvog kruga očekivani jer se dogodio "antiklimaks trećih opcija".

Analitičar Božo Skoko smatra da je ovo snažna poruka vrhu vladajućeg HDZ, koji će morati da se preispita, da postane, kako kaže, skromniji i vrati se narodu.

Skoko kaže i da broj glasova koje je osvojio trećeplasirani nezavisni kandidat Škoro ukazuje da Hrvatska nema značajnijeg desnog lidera.

Milanović se pomjera od ljevice ka centru

Obraćanje Milanovića u izbornoj noći za Skoka je pomak od ljevice ka centru, što je, smatra, razumljivo jer on na krajnjoj ljevici više nema šta da "pokupi" od glasova pa mora da se angažuje da bi pridobio one koji nisu glasali ili su opredijeljeni za centar.

Skoko je, međutim, u izjavi za Večernji list ukazao da je Škorino biračko tijelo raznoliko, da ga je podržao i MOST, koji ne podnose HDZ, te da stoga predsjednica ne može da računa na sve glasove njegovih birača.

I bivši ministar privrede, Goranko Fižulić, smatra da je pogrešna računica da će svi glasovi koje je dobio Škoro otići desnici i ultradesnici.

Kaže da su za Škora mnogi glasali iz protesta, kao i da je činjenica da je 75 odsto ljudi glasalo protiv Grabar-Kitarović i HDZ-a.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj održava se 5. januara. Tada će glasači odlučiti da li će opet dati svoje povjerenje dosadašnjoj predsjednici, ili će se Zoran Milanović seliti u predsjedničku rezidenciju, u zagrebačkom naselju Pantovčak.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок