Biće štampana na tri jezika

Gideon Grajf sprema knjigu o Jasenovcu i ustaškim zločinima

  • 22.07.2018. 10:14

Vodeći istraživač Instituta za Holokaust "Šam Olam" iz Izraela Gideon Grajf rekao je da je u pripremi knjiga o Jasenovcu, jer je veoma važno da se raširi istina o tom ustaškom logoru i da se o toj istini uči.

Grajf je naveo da knjigu priprema sa ambasadorom Ljiljanom Nikšić i ostalim kolegama, da će biti štampana na tri jezika, te namijenjena običnim ljudima koji će tu upoznati mnoge činjenice i vidjeti mnogo vizuelnog materijala.

"Mislim da će to biti neka vrsta prekretnice pošto je krajnje vrijeme da se sazna istina o ustaškim zločinima", rekao je Grajf za "Politiku".

On je ukazao na zajedničku istoriju Srba i Jevreja, te naglasio kako se otkriva sve više sličnosti u stradanju dva naroda, koji su ubijani u istim logorima, a danas su suočeni sa snažnim nastojanjima da se umanji broj tih žrtava, da se relativizuje.

Grajf je rekao da i danas ima pokušaja da se istorija revidira, izvrne, te da je dužnost boriti se protiv toga.

On je istakao da Aušvic i Jasenovac nikada ne smiju biti zaboravljeni, jer su opomena za sav ljudski rod, te je ukazao na važnosti memorijala za koje je treba da svjedoče istinu.

Grajf je napomenuo da se u Hrvatskoj podiže spomenik Alojziju Stepincu, Miru Barišiću, koji je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, da su ulice nazvane po Mili Budaku, kao i da se u čast ustašama postavljaju spomen-ploče.

"Zato treba da uložimo napore da i kroz memorijale zadržimo sjećanje i svjedočimo istinu", rekao je Grajf.

On je ocijenio dobrom inicijativu Udruženja logoraša Jasenovac da bude podignut spomenik Dijani Budisavljević za koju je rekao da je bila "svijetlo u tami zla".