Fond tvrdi da odlaganje radioaktivnog otpada neće ugroziti stanovništvo

  • 17.01.2020. 16:35

Fond za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" tvrdi da nije tačna informacija da bi odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori ugrozilo 300.000 stanovnika u slivu rijeke Une.

Nakon što je Srna 5. decembra prošle godine objavila da Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una", čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke, iz Fonda su istakli da "skladišta u kojima se zbrinjava nisko i srednje radioaktivni otpad ne predstavlja nikakvu opasnost za lokalno stanovništvo, uz uslov da se grade i nadziru u skladu sa najboljom svjetskom praksom".

"Prije skladištenja radioaktivni otpad prolazi niz postupaka /obrada, stabilizacija, isušivanje, pakovanje i slično/ kojim se postiže da paketi budu na najvišem nivou svih sigurnosnih aspekata i u skladu sa najboljim svjetskim praksama", ističu iz Fonda u demantiju.

Skladište se nadzire 24 časa na dan, a državno regulatorno tijelo provodi obavezne inspekcijske nadzore tog otpada, objašnjavaju u Fondu i tvrde da "obrada i pakovanje u licencirane spremnike predstavljaju garanciju da nema mogućnosti migracije radioaktivnog otpada u životnu sredinu niti zračenja izvan objekta u kojem su spremnici".

Iz Fonda podsjećaju da je 21. oktobra prošle godine sazvana sjednica Opštinskog vijeća opštine Dvor na prijedlog načelnika opštine Nikole Arbutine, a na inicijativu Fonda radi pružanja informacija o zbrinjavanju radioaktivnog otpada u Hrvatskoj i uključivanja Opštinskog vijeća, lokalne javnosti i medija u ovu tematiku.

"Jedina tačka dnevnog reda bila je prezentacija Nacionalnog programa provođenja Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, te upoznavanje s planiranim aktivnostima uspostavljanja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Opštinski odbornici su iskazali negodovanje da Čerkezovac bude lokacija za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i odbili najavljenu prezentaciju", ističu iz Fonda.