Novo pismo Ramušu Haradinaju

EU razgovara samo sa Hašimom Tačijem

  • 18.12.2018. 13:44

Predstavnici Evropske unije ponovo su pisali premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju.

Predstavnici EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johannes Hahn uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija, Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

Evropski funkcioneri takođe pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumijeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija. 

Portparol Evropske unije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerini, Hana i Malstrom upućeno Haradinaju, ali nije željela da govori o njegovom sadržaju. 

Sadržaj je objelodanila GazetaExpres onlajn, ističući da evropska "trojka" u pismu najprije odbacuje Haradinajevu ocjenu, koju je iznio u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno. 

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet: 

"Snažno odbacujemo vašu ocjenu da dijalog stagnira. Umjesto toga, dijalog na čelu sa dva predsjednika obilježava i označava stalni napredak. Ovu procjenu smo podijelili sa liderima EU na Evropskom savjetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške", navodi se u pismu upućenom Haradinaju. 

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou. 

"Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsjednik izraziti u nastavku dijaloga", kaže se i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rješavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана