Pri prelasku makedonske granice

Episkopu Jovanu oduzet pasoš

  • 18.07.2018. 18:38

Episkopu Ohridske arhiepiskopije Srpske pravoslavne crkve /SPC/ mitropolitu skopskom Jovanu /Vraniškovskom/ oduzet je pasoš pri prelasku makedonske granice na graničnom prelazu Medžitlija, u blizini Bitolja.

Ohridska arhiepiskopija je saopštila da je pasoš oduzet bez ikakvog objašnjenja ranije ovog mjeseca i da je riječ o diskriminaciji tipičnoj za zemlje u kojima ne postoji vladavina prava.

"Aktuelna vlast /u Makedoniji/ krši Ustav i međunarodne konvencije i nastavlja praksu svojih prethodnika, iako su nedavno dobili nalog od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da isplate nadoknadu obeštećenja zbog odbijanja da registruju pravoslavnu Ohridsku arhiepiskopiju SPC", navodi se u saopštenju Episkopije.

Ovaj najnoviji slučaj predstavlja nastavak progona episkopa Jovana, kao što je to bio slučaj i prethodne vlasti, i najavljeno je da će se tim povodom obratiti nekim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, kao i da je o svemu već obaviješteno više diplomatskih misija država članica EU, dodato je u saopštenju.

Makedonski mediji javljaju da je episkopu Jovanu pasoš oduzet privremeno 9. jula u večernjim časovima zato što u elektronskoj dokumentaciji na graničnom prelazu i dalje stoji da je na osnovu odluke suda njemu zabranjeno da napušta Makedoniju.

Isti mediji navode da MUP, u skladu sa svojim ovlašćenjima i bez odluke suda, može privremeno da oduzme pasoš nekom ko je osuđen na zatvorsku kaznu i nakon što je tu kaznu odslužio, te da ta osoba treba samo da podnese zahtjev sudu da mu pasoš bude vraćen.

Episkop Jovan je svoju zatvorsku kaznu od 13 mjeseci odslužio i iz zatvora izašao u fabruaru prošle godine.

Evropski sud za ljudska prava prošle godine je izrekao presudu u kojoj je utvrdio da je Sud u Makedoniji prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima u dijelu koji se odnosi na slobodu okupljanja i udruživanja i slobodu misli, savjesti i vjeroispovesti, što je rezultiralo odbijanjem vlasti da registruje pravoslavnu Ohridsku arhiepiskopiju kao posebnu vjersku zajednicu.

Slučaj progona episkopa Jovana po vjerskoj osnovi u Makedoniji tema je izvještaja američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svijetu.

Тагови: