Crna Gora

Episkopski savjet: Pokazati mudrost i odgovornost nakon izbora

  • 22.09.2020. 22:14

Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori zahvalio je vjernicima što su višemjesečnim dostojanstvenim litijama istrajali u odbrani slobode, Crkve i svetinja, te apelovao na sve učesnike izbornog procesa da do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobjede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu.

Iz Episkopskog savjeta večeras je saopšteno da su građani Crne Gore čuli vapaj Crkve i poslije 75 godina slobodno glasali protiv totalitarizma onih koji su usvojili zakon, čija je namjera bila da ugrozi samo biće Crkve, njeno duhovno i materijalno nasljeđe i opljačka crkvenu imovinu.

"Zahvalnost i svima koji su odnijeli istorijsku pobjedu za Crnu Goru i njen narod, ali i čestitke svima drugima koji su se dosljedno borili za demokratizaciju Crne Gore", ističe se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta naglašavaju da svim građanima Crne Gore žele da čestitaju što su na izborima 30. avgusta pokazali dostojanstvo, zrelost, mudrost i čovječnost, te da i u uslovima povišenih tenzija izborni proces može da bude sproveden mirno i bez incidenata.

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori apeluje da svi učesnici izbornog procesa do kraja pokažu mudrost i odgovornost i nakon ostvarene pobjede na izborima formiraju Skupštinu i Vladu, očekujući od njih duh samožrtvenosti, solidarnosti i međusobnog razumijevanja i da budu svjesni istorijskog značaja trenutka, napora i žrtava koje je narod uložio u ovu pobjedu.

Episkopski savjet će i dalje nastavljati da se sastaje, kao i prije krize u vezi sa usvajanjem diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, baveći se svim pitanjima koja se tiču Crkve, prava i sloboda njenih vjernika i unapređenja odnosa Crkve i države.

"Crkva ostaje otvorena za sve vjernike bez razlike, kao i za sve ljude dobre volje, grleći svakoga ljubavlju Božijom i rukovodeći se nadahnutom riječju Svetog apostola Pavla: "Nema više Judejca ni Jelina, nema više roba, ni slobodnoga, nema više muškog, ni ženskog, jer ste vi svi jedan u Hristu Isusu"", navodi se u saopštenju.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином