Episkop Sergije: Litije od danas dobile nebeskog predvodnika

  • 30.10.2020. 15:39

NJegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije rekao je da se NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upokojio da svojom smrću umiri strasti u kojima je Crna Gora prebivala proteklih godinu dana, a da su litije, koje je neumorno predvodio, od danas dobile svog nebeskog predvodnika.

"U zemaljskoj Crnoj Gori - tuga neprebolna, u nebeskoj - radost neiskaziva. Otišao je mitropolit Amfilohije u duhovni zagrljaj onima koje je za života slavio - Svetom Vasiliju Ostroškom, Svetom Arseniju Ždrebaoničkom, Svetom Stefanu Piperskom, Svetom Jovanu Vladimiru, velikom NJegošu, kralju Nikoli, patrijarhu Pavlu", rekao je episkop Sergije.

Episkop Sergije naveo je da je vijest o upokojenju mitropolita Amfilohija prohujala kao munja kroz sva srpska srca i u dušama mnogih odjeknula kao nebesko zvono koje poziva na molitveno sabiranje oko blaženopočivšeg mitropolita, koji je svoj narod za života duhovno sabirao oko Hrista.

"Upokojio se naš dobri mitropolit uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog, svog prethodnika na tronu Mitropolije crnogorske, koji ga je, čvrsto vjerujem, dočekao na rajskim dverima, duhovno ga zagrlivši kao sina koji je - dobar rat ratovao, trku svršio, vjeru održao", rekao je vladika Sergije.

Episkop Sergije napomenuo je da je mitropolit Amfilohije ostavio dio svoga srca u svemu što je za života postigao - u vjeri, nadi i ljubavi, objavljeno je na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske.

"Zbog toga danas i plačemo, jer znamo bez koga fizički ostajemo, ne znajući gdje nam je bio potrebniji - na zemlji ili na nebu? Imajući njegov lik i djelo svagda pred očima, blagodarimo Gospodu što smo ga imali za oca, učitelja, brata, sastradalnika i molitvenika, znajući da će on to i ostati, ne po našim zaslugama, već po ljubavi njegovoj", istakao je vladika Sergije.

Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica virusa korona, a biće sahranjen u nedjelju, 1. novembra, u kripti Sabornog hrama u Podgorici.

Тагови: