Episkop Јoanikije: Plamen koji se upalio spaliće grijeh i odagnati nevjerje

  • 15.01.2020. 20:40

Njegovo preosveštenstvo vladika budimljansko-nikšićki Јoanikije izjavio je da je teško prihvatiti da jedan narod koji je vijekovima njegovao tradiciju, kulturu i toliko držao do svojih predaka i junaka, čiji je identitet potpuno jasan, sve to tumači iz neke nametnute, vještačke perspektive.

Episkop Јoanikije istakao je da je cijela Crna Gora oznamenjena starim hrišćanskim svetinjama prije, za vrijeme i poslije nemanjićkog perioda.

Govoreći o masovnom narodnom okupljanju na molebanima i litijama širom Crne Gore povodom protivljenja kontroverznom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji predstavlja udar na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), vladika Јoanikije naglasio je da je ovo što se događa zaista čudesno iako je jedno vrijeme izgledalo da je vjera zapuštena, najslabija u Crnoj Gori.

"To je plamen koji se sada ovdje upalio, plamen koji grije, prosvetljuje, preporađa, on će spaliti grijeh, te odagnati tamu, neznanje, nevjerje i nepravdu", rekao je vladika Јoanikije za Srpsku radio-televiziju.

Vladika je istakao da je ovdje riječ o borbi za opstanak pravoslavlja, očuvanje dostojanstva vjere, za odbranu svetinja.

"Naša vjera njeguje tradiciju, poštuje nacije i svačiju slobodu da se izjašnjava kako hoće, i u tom pogledu sačuvali smo sve što su zavjeti naših predaka, sve što su nam zavještali Njegoš i Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije Ostroški, i želimo samo da to očuvamo i unaprijedimo", rekao je vladika Јoanikije.