Episkop Јoanikije: Mitropolit Amfilohije je na istini, a Đukanović na laži

  • 11.12.2020. 14:16

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Јoanikije poručio je u otvorenom pismu predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da ostavi na miru blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, kome, kako kaže, nije dao mira ni dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svijetu.

"Čovjek za koga se piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori (i šire) hoće da provjerava kako je Crkva sticala imovinu za posljednjih osam vjekova. Principijelno, nema što. Svi su jednaki pred zakonom osim predsjednika", navodi u pismu vladika Јoanikije.

Podsjetivši na izjavu Đukanovića da je "htio da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podjela", episkop Јoanikije ukazuje na to da je Đukanović za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i dijelio braću, rođake, komšije.

"Јedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, vjerujem da ih je htio `izmiriti`, ali tako da Srba nestane", navodi episkop Јoanikije.

On ističe da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije, naprotiv, svoju dušu i cijelo svoje srce založio da narod oslobodi od mržnje i nataloženih zabluda, podjela, brozomore i ostalih pošasti.

"Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savjesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli Otok", navodi episkop Јoanikije.

On ističe da je Đukanović, čovjek bez osnovnih znanja iz istorije, kome su vjera i duhovne vrijednosti nepoznate kategorije, pogrešno shvatio i eklisiologiju blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, koji je, oslanjajući se na Svetog apostola Pavla, često govorio da se Crkva ne zatvara u nacionalne, državne ili bilo koje druge zemaljske okvire.

"Dok je mitropolit govorio o vaseljenskom jedinstvu i o neuništivom bogočovječanskom biću Crkve, Đukanović je razmišljao o raskolu u Crkvi koji bi je potjerao u nebiće i učinio marionetom njegove partije i ideologije. Јasno je da gajeći takvu namjeru u srcu nije mogao naučiti ni prvu lekciju iz vjeronauke", navodi episkop Јoanikije.

Osim toga, ističe episkop Јoanikije, Đukanović je pogrešno razumio da je osnivanje Episkopskog savjeta 2006. godine bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori, ne shvatajući da je prva dužnost tog Savjeta čuvanje jedinstva Srpske pravoslavne crkve.

"Budući da je blaženopočivši mitropolit predložio osnivanje Savjeta, on je i tim potezom, kao i ukupnim arhipastirskim djelovanjem, dao veliki doprinos crkvenom jedinstvu. Sa blaženopočivšim se moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije nikad i ni u jednoj prilici", naveo je episkop Јoanikije.

On ističe da je kobna bila greška Đukanovića što je povjerovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio mitropolit Amfilohije, te je "bezuspješno i sa nekom vrstom opsjednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao".

"Blaženopočivšem nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svijetu. Đukanoviću ostavi već jednom mitropolita na miru! On je na istini, a ti na laži - poručio je u pismu episkop Јoanikije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je nedavno da živi za dan kada će se ustanoviti ko je uknjižavao crkvenu imovinu 90-ih godina i kasnije i da da nema nikakvu sumnju da će Zakon o slobodi vjeroispovijesti biti prije ili kasnije dio pravnog poretka Crne Gore.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок