Protest u Crnoj Gori

Episkop Joanikije: Litije moralna pobjeda nad donosiocima sramnog zakona

  • 13.02.2020. 18:37

Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti organizovani su i danas u više crnogorskih gradova. Protestne šetnje se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Građani Berana su i ovog četvrtka poslali poruku da su protiv spornog Zakona. Okupljanje je počelo u 16 časova u centru, ispred zgrade Opštine, da bi se litija potom kretala ustaljenom putanjom, pored hrama Svetog Simeona Mirotočivog, Ulicom 29. novembra, zatim pored zgrade policije, ulicom Dušana Radevića do tri kilometra udaljenog manastira Đurđevi stupovi.

Episkop Joanikije je tokom besjede, nakon molebana, rekao da litije prerastaju u svenarodnu pobjedu "koja ne podrazumijeva prolivanje bratske krvi, već moralnu pobjedu nad onima koji su donijeli ovaj sramni zakon".

On još jednom svim učesnicima litija uputio apel da čuvaju mir i da, kako je kazao, ne nasjedaju na moguće inscenirane incidente, piše Blic.

Litija i moleban u porti manastira protekli su u miru i tišini, jedino uz povike "ne damo svetinje".

Policija je regulisala saobraćaj na svim raskrsnicama, a organizatori litije su dužinom čitave trase imale svoje redare u cilju sprječavanja neželjenih ispada.

Nekoliko desetina mještana sela Štitarica, udaljenog 12 kilometara od Mojkovca, krenulo je danas u litiju od crkve Svetog Arhangela Mihaila do Hrama Hristovog Roždestva u Mojkovcu kako bi se pridružili ostalim građanima u litiji u tom gradu.

Tokom litije i molebana nije se čula nijedna ružna riječ na bilo čiji račun.

Тагови:
  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија