Mitropolija crnogorsko-primorska imenovala tim za pregovore sa Vladom Crne Gore

  • 05.03.2020. 13:51

U Podgorici će 11. marta biti održan prvi sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Crnogorski premijer Duško Marković formirao je ekspertski tim za pregovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i eparhijama Srpske pravoslavne crkve i uputio Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu Amfilohiju poziv za razgovore na ekspertskom nivou, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

"Razumjeli smo da ekspertskom timu Mitropolije i eparhija SPC koji ste formirali za prvi sastanak odgovara srijeda, 11. mart, u 10.00 časova, U Vili "Gorica" u Podgorici, što zvanično potvrđujemo", navedeno je u pismu Markovića mitropolitu Amfilohiju.

Vladu će predstavljati potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, profesor na Pravnom fakultetu Nebojša Vučinić, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić, šef kabineta predsjednika Vlade Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i diplomirani pravnik Srđan Spaić.

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen 27. decembra, predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.