Radikalni islam

Džihadisti - povratnici planiraju kampove u BiH i Albaniji

  • 25.08.2019. 14:06

Džihadisti porijeklom sa Balkana, koji su se borili na strani "Islamske države" u Siriji i Iraku, planiraju grupisanje na određenim lokacijama širom BiH i Albanije, što će im omogućiti da se ujedine i djeluju protiv hrišćanskih država sa kojima se graniče, piše beogradski "Kurir".

Ovaj list podsjeća da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona već upozorilo na katastrofalne posljedice za bezbjednost ako bi u Prihvatni centar Salakovac bile smještene porodice povratnika sa ratišta u Siriji. 

Prema nezvaničnim procjenama, radi se o 300 osoba iz BiH koje su na području Sirije i oko 50 muškaraca u zarobljeničkim kampovima pod nadzorom Kurda i savezničkih snaga. 

Još veću opasnost za region predstavlja to što već treću godinu zaredom prema broju zahtjeva i dobijenih dozvola za boravak u Albaniji prvo mjesto zauzimaju mudžahedini iz Sirije, Pakistana i Iraka. 

Direktor Međunarodnog instituta za bezbjednost Orhan Dragaš kaže da BiH nema institucionalne kapacitete da se suoči sa ovakvim izazovima, a taj posao otežava sukobljavanje političara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog korpusa, što povećava rizik od ekstremističkih napada. 

On podsjeća na nedavno upozorenje koje je objavila američka Ambasada u Prištini američkim državljanima zbog aktuelne prijetnje koju predstavljaju transnacionalne terorističke organizacije i pojedinci koji zagovaraju ekstremističke ideologije. 

U poruci se dodaje da su ekstremisti fokusirani na turističke lokacije, velike javne skupove, tržne centre, prometne puteve, kao i druga mjesta koja posjećuju građani zapadnih zemalja. 

"Ovo je velika prijetnja, jer kad Amerika izda takvo upozorenje, to je već akutno opasnost. Nije iksljučen njihov pokušaj udara na Srbiju jer su im isti interesi kao i prištinskih vlasti", rekao je Dragaš. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.