Hrvatska

Dvojac uhapšen zbog krijumčarenja oružja i eksploziva iz BiH

  • 19.12.2018. 15:48

Uskok je pokrenuo istragu protiv dvojice hrvatskih državljana tereteći ih da su u sastavu zločinačke organizacije iz Holandije u Hrvatsku krijumčarili ecstasy, a iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku deset pušaka, optičku opreme za oružje i više od 37 kilograma plastičnog eksploziva.

Uskokova istraga protiv dvojca u dobi od 47 i 41 godine otvorena je nakon prijave policijske uprave brodsko-posavske, nakon čega im je određen istražni zatvor.

Starijeg osumnjičenog terete da je s jednim holandskim državljaninom od kraja 2017. do 18. septembra u zajedničko djelovanje radi krijumčarenja droge i oružja povezao drugoosumnjičenog 41-godišnjaka, ali i više osoba s područja Hrvatske, Holandije i Bosne i Hercegovine, javlja Hina.

Zločinački plan im je bila nabava, krijumčarenje i daljnja prodaja unaprijed dogovorenim kupcima velikih količina ecstasya i kokaina s područja Holandije u Hrvatsku te krijumčarenje i prodaja velikih količina oružja iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te potom u zemlje zapadne Evrope.

Prema tom planu, 47-godišnji osumnjičeni i holandski državljanin su s osobama iz Holandije dogovorili kontinuiranu nabavu kokaina i ecstasya te su potom organizovali krijumčarenje droge u Hrvatsku gdje su za njenu daljnju prodaju angažovali drugoosumnjičenog.

Tako je prvoosumnjičeni u martu od holandskog državljanina na području Slovenije preuzeo za sada neutvrđenu količinu kokaina te 17. septembra najmanje 4,41 kilogram MDMA nakon čega je, u skladu sa dogovorom, drogu predao drugoosumnjičenom radi daljnje prodaje.

Osim toga, 47-godišnjak i osumnjičeni državljanin su s nepoznatim osobama dogovorili kontinuiranu prodaju različitog oružja u zemljama zapadne Evrope, nakon čega je 47-godišnjak u najmanje dva navrata s osobama iz Bosne i Hercegovine dogovorio nabavu velikih količina različitog vatrenog oružja i pripadajućih dijelova te eksplozivnih tvari.

Prvoosumnjičeni je potom radi krijumčarenja nabavljenog oružja, najmanje desetak različitih pušaka i više pripadajućih dijelova i njegovo dovoženje do dogovorene lokacije u Hrvatskoj angažovao više osoba.

Takođe je u dogovoru s holandskim državljaninom od nepoznatih osoba nabavio 75 paketa vojnog plastičnog eksploziva težine 37,07 kilograma koji je automobilom prevezao iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku "radi daljnjeg krijumčarenja i isporuke unaprijed dogovorenim kupcima".

Policija je oružje zaplijenila u januaru, a eksploziv u aprilu na području Slavonskog Broda i Okučana, dok je ecstasy zaplijenjen u septembru ove godine na području Vodnjana, objavio je MUP na svojim internet stranicama.